Sute de olteni muşcaţi de căpuşe și țânțari

muscati de capuse

muscati de capuse

Creştere alarmantă în ultima perioadă a numărului de persoane care au ajuns la spital după ce au fost înţepate de căpuşe, dar și de țânțari. 

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt, până în prezent, zeci de  persoane s-au prezentat în unităţile medicale din judeţ pentru a primi îngrijiri medicale corespunzătoare.

Lunile mai-iulie sunt vârful de sezon, când sunt înregistrate cele mai multe cazuri de înțepături de insecte, anunță reprezentanții DSP Olt.  Expuse  riscului de a fi muşcate sunt persoanele care merg la iarbă verde sau lucrează afară, în zone cu multă vegetaţie. „ Persoanele mușcate de căpușe trebuie să se prezinte la spital pentru extracţia căpuşei, pentru că unele încearcă să facă acest lucru singure şi riscă suprainfectarea muşcăturii de căpuşă cu borellia, un microorganism care provoacă boala Lyme. Cu toate că un număr foarte mic din cei muşcaţi fac această boală, trebuie ştiut că în prima fază, sistemul imunitar poate îndepărta infecţia fără niciun simptom, mai spun specialiştii. Însă dacă bacteria rezistă, atunci în primele zile apar semne locale, la locul muşcăturii, iar zona se poate umfla şi înroşi. De asemenea, pot apărea simptome asemănătoare cu cele ale unei gripe. Roşeaţa şi iritaţia pot dispărea după câteva zile până la câteva săptămâni, însă pot să reapară în altă zonă şi în timp îndelungat pot produce complicaţii grave. În funcţie de felul în care reacţionează fiecare organism în parte, la locul înţepăturii este posibil să apară iritaţie, sau chiar există riscul de suprainfectare, de aceea este recomandată prezenţa la medic pentru îndepărtarea căpuşei”,  spun reprezentanţii DSP Olt.

Boala Lyme se mai numeşte şi borelioza Lyme şi este cauzată de o bacterie transmisă prin muşcătura de căpuşă. Simptomele tipice includ febra, durerile de cap, oboseala şi o erupţie caracteristică pe piele.  Specialiștii spun că numărul cazurilor de mușcături de căpușă va crește, pe măsură ce vremea se va încălzi.

Pe raza municipiului Slatina a fost demarată acțiunea de stropire împotriva țânțarilor și a căpușelor. Sunt vizate spațiile verzi din cartiere și parcurile de pe raza orașului. Se vor aplica soluții în vederea combaterii căpușelor și se vor desfășura și acțiuni de deratizare în spațiile deschise aparținând domeniului public și privat al orașului. Primăria transmite că substanțele utilizate nu sunt toxice pentru populație și pentru animale. Cu toate acestea, apicultorii au fost atenționați să ia toate măsurile necesare pentru protecția albinelor.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura