Viperele pot fi un pericol pentru turiștii care merg la munte. Ce trebuie să facem dacă suntem mușcați de un șarpe veninos

Viperele s-au înmulțit mult în ultima perioadă și pot ieși în calea turiștilor, la munte. Este avertismentul specialiștilor care spun că de vină ar putea fi și schimbările climatice. Pe de altă parte și accesul turiștilor este mult mai extins. Pericolul este, însă, extrem de mare, deoarece în unele situații mușcătura reptilelor poate fi fatală.

„Pe traseele de munte trebuie să mergem echipați corespunzător, să fim atenți când ne așezăm, chiar și când punem mâna, când luăm un băț în mână, fiindcă ele se camufleză”, spune Amalia Dumbravă, biolog la Parcul Național Porțile de Fier. „Din punct de vedere al primului ajutor, neapărat trebuie sunat la 112 și ulterior cât mai mult, dacă se poate, să se liniștească persoana respectivă, fiidcă în momentul în care ne panicăm și avem gesturi necontrolate și adrenalina cu sângele se pun în mișcare mult mai repede, veninul se răspândește mai repede în corp. Este de preferat să nu se pună garou deasupra mușcăturii, fiindcă atunci se canalizează întreaga cantitate de venin sub garou”, a explicat ea. Dumbravă mai spune că trebuie „retinut exact aspectul șarpelui, pentru că de cele mai multe ori mai sunt si confuzii.

sursa 24

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: