Expoziţie inedită de păpuşi la Muzeul Judeţean Olt

expzitie de papusi in miniatura

expzitie de papusi in miniaturaMuzeul Judeţean Olt găzduieşte expoziţia „Artă şi meşteşug în miniatură” – o expoziţie inediată de păpuşi în costume tradiţionale şi de epocă ce va avea loc până la sfârşitul lunii martie la Muzeul Judeţean Olt.

 

Vernisajul expoziţiei, organizată de Muzeul Judeţean Olt, în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București, a avut loc luni, 4 februarie, cu începere de la ora 11:00.

Expoziţia conţine o colecţie de păpuşi originală şi unică în ţară şi constituie o incursiune etnografică în ceea ce înseamnă redescoperirea autenticului și a frumosului pierdut din lumea satului tradițional românesc. Portul popular național, prin varietatea stilistică, motivele ornamentale și cromatica pieselor componente constituie o parte importantă a artei populare. Valorificarea lui în cadrul cooperitivelor de artă populară și meșteșugărească din România, în perioada anilor ’70 – ’80 este ilustrată prin exponatele prezentate în discursul muzeografic pe care vi-l propunem.

„Păpușile folclorice reproduc fidel costumele populare tradiționale din toate zonele țării sunt realizate manual la scară miniaturală: țesături, broderii, accesorii. Ele ilustrestrează specificul antropologic, obiceiuri, aspecte ale vieții sociale, autenticitatea zonelor pe care le reprezintă. Aceste colecții de păpuși decorative au fost realizate în cadrul cooperativelor «Arta Crișanei» Oradea, «Arta textilă» Cluj Napoca, «Arta lemnului» București și «Haţegana» Hațeg. Un loc aparte în cadrul expoziției îl ocupă figurinele cu caracter istoric, reprezentând costume de epocă din secolele XV – XVIII, dar și o serie de păpuși îmbrăcatre în costume tradiționale specifice altor naționalități europene. Prin aspectul fizic, materialul, croiala și broderia costumației, accesoriile purtate, ficare păpușă reprezintă tipul personajului încadrat locului și epocii sale”, se precizează într-un comunicat remis de Muzeul Judeţean olt.

Exponatele fac parte din colecţia particulară a fraţilor Cristian şi Mihai Dumitru, care împreună cu alţi pasionaţi şi colecţionari de jucării au înfiinţat un muzeul virtual al jucăriilor – www.muzeuljucariilor.ro, primul de acest gen din România. Expoziția de păpuşi în costume tradiţionale şi de epocă de la Slatina va fi deschisă până la data de 31 martie.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura