„HERUVIMUL”- oul câștigător de la Ciocănești

oua

ouaDe cinci ani de când Oltul participă la Festivalul ouălelor incondeiate de la Ciocănești, meșterii noștri au reușit să se impună datorită tehnicilor, motivelor, culorilor și talentului.

 

La a XVI-a ediție, oul câștigător a fost declarat „Heruvimul“ încondeiat de Costinel Beșteleu din Oboga. Pentru liceeni și studenți a existat o temă care a trebuit redată pe oul încondeiat, și anume „Grădina Raiului”. Două ore au avut la dispoziție concurenții pentru a simboliza pe ouăle încondeiate tema concursului.

„Nu puteau să lipsească de aici ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului, de la Călui, Oboga sau Balș. Numele meșterilor populari încondeietori de ouă din județul Olt (Tudor Diaconeasa, Petre Ciobanu, Daniela Voicu), dar și ale ucenicilor acestora care, în ultimii cinci ani, au câștigat premii la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate ce se desfășoară în această localitate în fiecare an (Virgil Teodor, Costinel Beșteleu, Ionela Rony Costache, Adriana Georgiana Năstasie) sunt înscrise în colecția muzeului alături de exponatele pe care ei le-au oferit instituției muzeale; aici sunt expuse și ouăle încondeiate cu care oltenii au câștigat premii la concursul «Tradiție – valoare sacră»”, afirmă Valeru Ciurea, consultant artistic Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.

Încondeiatul sau împistriţul ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiţia românească, practicat de creştini joia şi sâmbăta din Săptămâna Mare înainte de Învierea Domnului. Meşteşugul moştenit din bătrâni este întâlnit cu precădere în România în zona Bucovinei, în ultimele decenii impunându-se prin tehnică, motive şi culori şi singura zonă reprezentativă din sudul ţării- Valea Olteţului, unde oameni dedicaţi datinilor practică meşteşugul cu dăruire şi-l transmit mai departe generaţiilor viitoare. În judeţul Olt mai sunt 10 mesteșugari care încondeiază ouă. Cel mai vechi ou din expoziţia de anul acesta are peste 100 de ani. Este un ou încondeiat la Ciocăneşti cu ceară naturală de albine scufundat în baia de culoare. Pe acest ou se regăsesc diverse simboluri ceea ce demonstrează că nu a fost încondeiat la voia întâmplării.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura