Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație, lovește în nevoiași. Este un război distribuțional

Vom da mai mulți bani la stat de la anul toți sau doar unii dintre noi, spune președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, marți, la evenimentul Profit.ro – „Investiţii vs Deficit: Provocări şi riscuri în economie sub impactul datoriei şi deficitelor publice în creştere”. Să dăm toți ar însemna să fie crescută taxa pe valoarea adăugată, care va duce automat la prețuri mai mari. Scumpirile vor lovi, însă, mai mult în cei cu venituri mici. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că o astfel de măsură nu este luată în calcul. Atunci asta nu poate însemna decât că taxele vor urca doar pentru o parte din populație, probabil pentru cei cu venituri ceva mai mari. Iar aici ne întoarcem la impozitarea progresivă, căreia social-democrații premierului Marcel Ciolacu îi dau târcoale de câțiva ani. 

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: „Ori plătim toți, ori plătește o parte, ori plătește altă parte. Și sper să nu ajungem în situația să plătim toți – dar nu în mod egal -, să plătim taxa prin inflație – că se poate, e o măsură extremă dacă ajungi să umbli la TVA din nou – lovește în cei mai nevoiași. Cei care au bani mulți nu se sinchisesc. Este și va fi un război distribuțional, pentru că toți ar vrea să-și vadă veniturile neatinse, fiecare se simte special”. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Ce a spus domnul profesor cu privire la TVA este foarte adevărat dar să nu o luați ca o măsură care va fi parte componentă din viitoarea reformă privind impozitele și taxele”.

surse digi24

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura