România a ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană: nu vom pierde bani din PNRR chiar dacă depășim ținta de deficit excesiv în 2023 și 2024

Comisia Europeană și România ar fi ajuns la un acord în privința fondurilor venite prin programele PNRR. Țara noastră, este din ce în ce mai clar, nu va putea respecta țintele de deficit excesiv. Cu toate astea, Comisia Europeană nu va suspenda fondurile destinate României.

Guvernul a ajuns la un consens neoficial cu Comisia Europeană, astfel încât aceasta din urmă să nu inițieze suspendarea finanțărilor UE destinate României, atât din cadrul calendarului multianual cât și al PNRR, chiar dacă țara va depăși țintele de deficit bugetar în 2023 și 2024, conform surselor Profit.ro.

Cu toate că Comisia a acceptat să nu suspende fondurile, este necesar ca deficitul bugetar pentru acest an să fie mai redus decât cel de anul anterior, urmând ca în 2024 să continue o reducere semnificativă.

În plus, Guvernul este obligat să implementeze măsuri fiscale de corectare, incluzând creșteri de taxe, care să asigure Comisia Europeană că deficitul va urma un curs descendent.

Scăderea deficitului trebuie să fie de natură structurală, însemnând că trebuie să se mărească taxele și impozitele care se regăsesc în veniturile anuale ale statului, nu doar ocazional.

Guvernul are autonomie în ceea ce privește măsurile care trebuie aplicate. 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: