Inundații în Olt

inundatiiiiiii

inundatiiiiiiiZeci de gospodării din mai multe localități oltene sunt sub ape. Ploile ce au câzut in ultimele ore au afectat serios 40 de gospodării din Mogoșești, Mărgineni, Bălțați, Jitaru, Movileni, Teslui și Bălteni. Autoritățile spun că situația este sub control, dar speră ca ploile să se oprească.

Judeţul Olt se află sub avertizare meteorologică, prelungită de specialişti până joi. De la o oră la alta meteorologii anunță noi avertizări  de vreme severă  ce vizează zeci de localităţi din judeţ. Mai multe gospodării au fost inundate în localităţi ce aparţin de oraşul Scorniceşti, din cauza apei scurse de pe versanţi, dar și aprecipitațiilor cazute in ultimele ore. Oamenii s-au trzit in acestă dimineață cu apele peste eu. Din 100 de gospodării ce au fost inundate, 40 sunt afectate serios. Incă de la Ora 5 dimineată, se intervine pentru salvarea animalelor si fiecare localnic a incercat să salveze din case ceea ce au putut.

‘Sunt aproape 40 de gospodării afectate grav. Incă de la 5.00 dimineața incercăm să scoatem apa din gospodării. Am reușit să scoatem animalele. Este adevărat că in zonele respective au mai fost inundații, dar in ultimii ani nu a mai fost așa ceva. Dacă incetează ploaia situația va fi sub control, dar altfel va fi grav’, a declarat viceprimarul din Scornicești, Daniel Tudor.

 Pompierii su sărit in ajutorul oamenilor, echipaje din cadrul Stației Scornicești și Detașamentului Slatina, cu trei autospeciale de primă intervenție, o autospecială prevăzută cu accesorii pentru evacuarea apei și cinci motopompe transportabile, au actionat in satele  Mogoșești, Mărgineni și Bălțați , pentru evacuarea apei din gospodării.  Autoritățile susțin că dacă ploile nu vor inceta situația se va agrava. Zona in care s-au produs  inundațiile este cunoscută cu probleme de acest gen , din cauza pârâurilor din zonă și a râului Teslui care in acest moment se află in atenția celor de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Olt. Problema cauzate de cantitățile de precipipitații ce au câzut in ultimele ore au fost inregistrate și la Movileni , Jianu, Teslui și Bălteni.

,,Din cauza nivelului ridicat al apei, exista pericolul să fie afectate cinci gospodării. În sprijinul pompierilor intervin și reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Teslui. Supraînălțarea malului se execută pe aproximativ 120 de metri liniari și sunt utilizați saci încărcați cu nisip. Nivelul pârâului Teslui Muntean este în scădere., transmite ISU Olt.

 Dimineață, patru cetăţeni din Bălteni s-au trezit cu apa mai întâi în curţi, însă în foarte scurt timp debitul a crescut şi a pătruns şi în case, la Bălteni, unde s-a revărsat pârâul Iminog. Primarul Tudor Marineaţă a declarat că totul s-a petrecut în aproximativ 30 de minute, după ce în zona Scorniceşti ar fi plouat torenţial. „Am înţeles că la ei, la Scorniceşti, s-au înregistrat 80 l/m.p.. De-abia trecusem cu buldoexcavatorul nostru, de la primărie, şi cu pompa să tragem apa din grădina unui cetăţean, iar într-o jumătate de oră, când să ne întoarcem, nu am mai putut trece. La noi nici măcar nu ploua“,a declarat primarul.

Pericolul ca pârâul Teslui Muntean să depăşească malurile există şi în localitatea Teslui, unde pompierii împreună cu reprezentanţi ai sistemului de Gospodărire a Apelor  şi cei ai serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă acţionează pentru supraînălţarea malului, pe aproximativ 120 metri liniari, cu saci încărcaţi cu nisip, fiind ameninţate cinci gospodării.

Hidrologii au prelungit avertizarea Cod Portocaliu pentru intervalul 4 iunie ora 14,00 – 5 iunie ora 16,00, când sunt preconizate creşteri de debite şi niveluri ale afluenţilor râului Olt, Vedea şi pârâului Călmăţui.

{youtube}AgFp-jX5NSQ{/youtube}

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura