Kinetoterapia: ce este, beneficii & afecțiuni tratate
Recuperarea medicală poate fi vitală pentru pacienții care suferă de diverse afecțiuni sau accidente. Dacă ai nevoie de ajutor în acest sens, nu ezită să-i contactezi pe cei de la ANDRA MED KINETO!
PROGRAMĂRI LA TELEFON: 0768715888
Mișcarea face parte din rutina noastră zilnică și este deosebit de importantă pentru menținerea unei stări de sănătate optime. Un stil de viață activ poate reduce riscul de dezvoltare a anumitor afecțiuni, crește nivelul de energie și ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a funcțiilor cognitive.
Uneori, însă, din cauza unor probleme medicale sau ca urmare a procesului natural de îmbătrânire, capacitatea de mișcare scade, iar mobilitatea, forța musculară, echilibrul și coordonarea pot fi afectate semnificativ. În aceste cazuri, se poate utiliza cu succes o formă de terapie fizică, numită kinetoterapie.
Ce este kinetoterapia?
„Kinetoterapia, cunoscută și ca terapia prin mișcare sau gimnastica medicală, este o ramură a terapiei fizice care se axează pe recuperarea și îmbunătățirea funcțiilor fizice prin intermediul exercițiilor și a mișcărilor terapeutice. Scopul principal al kinetoterapiei este de a restabili capacitatea de mișcare și forța musculară prin participarea activă a pacientului la întregul proces. Această formă de terapie fizică se realizează, de regulă, la recomandarea unui medic specializat în medicina fizică și de reabilitare și sub atenta îndrumare a unui kinetoterapeut sau a unei echipe de profesioniști. În general, kinetoterapia pentru adulți și copii diferă de cea care tratează afecțiunile vârstei a III-a, pentru că fiecare persoană are propriile nevoi și limite, care trebuie înțelese și respectate pe parcursul tratamentului”, susține Andra Zamfir, kinetoterapeut și coordonatorul echipei de la cel mai mare cabinet medical din Slatina, AndraMed Kineto.
Tipuri de kinetoterapie
În funcție de starea de sănătate a pacientului, istoricul său medical, dar și obiectivele pe care le are în vedere, medicul poate recomanda diferite tipuri de kinetoterapie. Iată care sunt acestea.
Kinetoterapia generală
Această formă de kinetoterapie implică exerciții și mișcări pentru întregul corp, masaj medical și diverse tehnici de relaxare și are ca scop îmbunătățirea mobilității și a stării de sănătate generale a pacientului. Cu ajutorul kinetoterapiei generale, pacientul se poate menține în formă în activitățile de zi cu zi.
Kinetoterapia generală se poate folosi în scop profilactic, ca fundament al unui stil de viață sănătos și poate contribui la creșterea tonusului muscular, menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățirea posturii corpului și prevenirea dezvoltării unor afecțiuni medicale.
Kinetoterapia post-traumatică
Atunci când capacitatea de mișcare, forța și tonusul muscular s-au redus semnificativ sau au apărut dureri și disconfort în urma unui traumatism provocat de un accident, o căzătură sau o intervenție chirurgicală, această formă de terapie poate fi extrem de utilă.
Kinetoterapia post-traumatică, sau de recuperare medicala, poate contribui la diminuarea durerii, recăpătarea echilibrului și a coordonării și prevenirea unei re-accidentări. De asemenea, atunci când este necesar, ședințele de kinetoterapie pot ajuta pacientul să se adapteze mai bine la utilizarea unei proteze sau a unor dispozitive medicale, precum un cadru pentru mers sau un baston.
Kinetoterapia specializată
Dacă pacientul se confruntă cu anumite probleme acute sau cronice, precum diabet, artrită, spondiloză cervicală, afecțiuni cardiace sau neurologice, se poate opta pentru o formă de terapie specializată, adaptată la nevoile specifice ale bolnavului.
Spre exemplu, în cazul unor afecțiuni ale coloanei vertebrale, kinetoterapeutul poate recomanda exerciții de întindere, tonifiere și mobilizare a mușchilor paravertebrali alături de tehnici de stabilizare a coloanei vertebrale. Pentru afecțiunile neurologice, precum boala Parkinson, pot fi utile exercițiile care ajută la îmbunătățirea stabilității și pr