Un bărbat care plănuia un atac terorist în România

mascati
mascati

Un brașovean care promova meseaje de propagandă, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act terorist,a fost în urma unei anchete a polițiștilor și a procurorilor DIICOT. Acesta intenționa să săvârșească un act terorist și parcursese procesul de radicalizare.

Polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a unei persoane bănuite de radicalizare.

Bărbatul din județul Brașov era bănuit de procurarea, deţinerea, confecţionarea, fabricarea, transportul sau furnizarea de produse ori tehnologii cu dublă utilizare sau de produse militare ori de materii explozive sau inflamabile, în scopul producerii de mijloace distructive, dispozitive explozive de orice fel, precum şi a substanţelor chimice, biologice, radiologice ori nucleare, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea oamenilor, animalelor sau mediul.

De asemenea, e acuzat de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni și de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

„Din cercetările efectuate a reieșit că, în cursul anului 2023, bărbatul bănuit și-ar fi creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu și unor lideri ai acestora, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism. De asemenea, în aceeaşi perioadă, folosind sisteme informatice, ar fi accesat, în mod repetat, de pe același cont, materiale de propagandă teroristă şi ar fi deţinut, fără drept, astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care l-ar fi parcurs. Totodată, bărbatul ar fi accesat şi distribuit în mediul online, pe aceeaşi reţea socială, un material conținând instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanţe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârşire sau sprijinire a săvârşirii unor acte de terorism”, arată DIICOT.

La data de 15 noiembrie 2023, a fost efectuată o percheziție domiciliară la locuința acestuia, unde au fost descoperite și ridicate sistemele informatice, care ar fi fost utilizate la săvârşirea infracţiunilor. La aceeași dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore a bărbatului bănuit.

La data de 16 noiembrie 2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Sursă: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura