Scrisorile cenzurate și amoroase ale reginei Marie-Antoinette şi contelui Fersen au fost decriptate parţial cu ajutorul unei tehnologii de vârf

Fragmente cenzurate – şi amoroase – din corespondenţa secretă purtată timp de peste un an de regina Marie-Antoinette, în perioada în care se afla sub supraveghere alături de regele Louis al XVI-lea în Palatul Tuileries din Paris, şi contele de Fersen au putut fi decriptate cu ajutorul unei tehnologii de vârf, informează AFP.

Cea mai mare parte din această corespondenţă este conservată din 1982 în Arhivele naţionale franceze şi a fost deja descifrată. Însă au rămas anumite rânduri cenzurate prin tăieturi abile, pentru ca ele să nu poată fi citite, într-o epocă în care regina Franţei era considerată suspectă, după episodul fugii şi arestării familiei regale la Varennes, potrivit agerpres.ro.

Arhivele Naţionale de la Paris conservă 25 de scrisori ale reginei Marie-Antoinette, redactate pe coli de hârtie cu margini drepte, fără găuri şi rupturi, fără urme de mucegai, au reamintit coordonatorii acestui proiect. Patru sunt originale autografe, celelalte fiind copii făcute de contele Fersen sau de secretarul acestuia, inclusiv şapte care conţin pasaje cenzurate – 53 de rânduri în total. În aceeaşi instituţie sunt conservate şi 29 de scrisori de la contele Fersen, din care opt sunt cenzurate – 55 de rânduri în total.

„Marie-Antoinette şi Fersen se exprimau în termeni amoroşi, deşi majoritatea conţinutului corespondenţei lor era de natură politică. Pentru prima dată, am putut citi sub pana lui Fersen fraze fără ambiguitate despre sentimentele pe care le avea faţă de regină şi care au fost ascunse cu meticulozitate”, au dezvăluit reprezentanţii Arhivelor Naţionale franceze, după o operaţiune minuţioasă de decriptare.

Formule stereotipice precum „nu trăiesc şi nu exist decât pentru a vă iubi” pot fi citite în paralel cu alte formule tandre folosite de Marie-Antoinette, de exemplu în corespondenţa purtată cu prinţesa de Savoia.

Arhivele Naţionale, Centrul de Cercetare pentru Consevare (CRC) şi laboratorul Dynamici patrimoniale şi culturale (DYPAC) s-au asociat pentru a finaliza această operaţiune de înalt nivel tehnic, realizată în cadrul proiectului REX.

Pasajele cenzurate au putut fi în sfârşit lecturate graţie „spectroscopiei de fluorescenţă cu raze X” (XRF)” într-un proiect care a necesitat 95 de zile de muncă. Cercetătorii au analizat compoziţia elementelor din structura chimică a diverselor tipuri de cerneluri folosite.

Conţinutul fragmentelor cenzurate în opt scrisori dintre cele 15 examinate a putut fi dezvăluit. Pentru celelalte, compoziţia cernelurilor subadiacente şi cea a cernelurilor folosite pentru a cenzura textul iniţial erau identice, fapt care împiedică dezvăluirea conţinutului cenzurat.

Similitudini între cerneala de cenzurare a anumitor litere şi cerneala scrisorilor contelui Fersen sugerează că acesta este autorul potenţial al textelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura