Cadastru gratuit, cu bani de la stat!

Românii pot beneficia de cadastru gratuit prin intermediul unei înțelegeri între Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Cele două instituții au semnat pentru proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, prin care cetățenii au acest drept. Oamenii din 660 de comune ale țării vor beneficia de forma de ajutor de la Uniunea Europeană, fără a fi nevoiți să plătească.

Programul Operațional Regional 2014-2020 a ajutat oamenii din peste 120 de comune să își delimiteze clar proprietățile în acte. O nouă etapă a început încă din 2021 și va rămâne în vigoare până în 2027. În prezent, implementarea este în stadii difere. Mai bine de 40 de oficii cadastrale sunt implicate în parteneriatul cu ANCPI. O bună parte din bani vin din fonduri europene care sunt nerambursabile, respectiv 567.796.123,70. Alte 189.777.504,41 lei provin din contribuție națională, ajungând la suma totală de 757.573.628,11 lei.

Suma investită este colosală, dar autoritățile au decis să ofere un astfel de beneficiu într-un moment în care puteau beneficia de fonduri europene pe care nu trebuie să le dăm înapoi. Astfel, mii de români se bucură de cadastru gratuit și scutesc sute de lei, chiar mii, pe care le-ar fi cheltuit către firmele specializate.

Pentru a putea primi acest beneficiu, trebuie să mergi la primăria de care aparții și să duci:

  • titlul de proprietate;
  • certificatul de moștenitor;
  • hotărâre judecătorească,
  • act de vânzare-cumpărare;
  • cărțile de identitate sau buletinele celor înscriși în actul de proprietate;
  • documentație cadastrală, în cazul celor care terenul este intabulat.

Programul care oferă beneficiul are și un scop clar: toate imobilele, atât terenuri, cât și case, să figureze în sistem.

Pentru a putea să aplici, trebuie să mergi la primărie să ceri dreptul tău. Te duci cu actele menționate anterior și soliciți copii legalizate. Ulterior, o echipă va verifica datele. Ai 60 de zile timp să le rectifici. Angajații de la ANCPI vor veni apoi să rezolve întreaga situație.

Sursă: bugetul.ro

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura