Ce riscă șoferii care mănâncă sau beau cafea la volan
Legea rutier sancționează orice activitate care te face să îți lași mâinile de pe volan
Articolul 99 (13) din Legea rutieră 195/2002 stipulează că a lăsa volanul, ghidonul sau maneta de comandă liberă în timpul conducerii este considerat contravenție și se sancționează cu o amendă din clasa I de sancțiuni.
„Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”, prevede Art. 99 (13).
De asemenea, sunt sancționate și activitățile care pot distrage atenția de la condus. Conform legii, se penalizează cu amendă din clasa a II-a orice acțiuni care afectează concentrarea șoferului sau utilizarea instalațiilor de sonorizare la un volum care compromite siguranța deplasării.
Astfel, consumul de alimente sau băuturi la volan este considerat ilegal. Indiferent dacă te afli într-un trafic aglomerat sau pe un drum liber, riscă o sancțiune semnificativă.
Aceste activități îți pot reduce atenția asupra drumului, deoarece, în timp ce mănânci sau bei apă, nu ești complet concentrat și îți ocupi mâinile, uneori chiar ambele.
Dacă ești surprins de poliție consumând alimente în timp ce conduci, poți fi sancționat astfel:
- 2-3 puncte de amendă (clasa I de sancțiuni) pentru că nu ai ambele mâini pe volan, echivalentul a 330 sau 495 de lei.
- 4-5 puncte de amendă (clasa a II-a de sancțiuni) pentru lipsa de atenție la drum, adică 660 sau 825 de lei.
Deși aceste acțiuni pot părea inofensive, riscurile sunt considerabile. Expertul în conducere defensivă Titi Aur a discutat pe canalul său de YouTube despre pericolele care pot apărea chiar și într-o secundă de neatenție.
Legislația rutieră prevede sancțiuni și pentru cei care folosesc telefoanele mobile
Codul Rutier prevede amenzi de până la 8 puncte pentru utilizarea necorespunzătoare a telefonului mobil în timpul conducerii, ceea ce poate ajunge la 1.320 de lei. În plus, există posibilitatea suspendării permisului de conducere.
Conform legislației, folosirea telefonului mobil în timp ce conduci, fără un dispozitiv „mâini libere”, constituie contravenție și se sancționează conform clasei a II-a de sancțiuni.
Așadar, șoferii care utilizează un dispozitiv de tip „mâini libere” nu riscă amenda. În schimb, cei care vorbesc la telefon ținându-l în mână, chiar dacă folosesc difuzorul, sunt supuși sancțiunilor.
Legea rutieră sancționează sever șoferii care își ocupă una dintre mâini cu telefonul mobil în timp ce conduc. Nu se acceptă scuzele că „vorbeau pe difuzor”.
Amenzile sunt considerabile. Dacă șoferii folosesc telefonul fără un dispozitiv hands-free și încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni: una pentru utilizarea necorespunzătoare a telefonului și alta pentru încălcarea regulii de circulație.
Sancțiunile nu se opresc aici. În cazul utilizării telefonului mobil, permisul de conducere poate fi suspendat pentru 30 de zile. Dacă această utilizare duce la un accident, suspendarea va fi extinsă la 60 de zile.
Dacă șoferul este prins vorbind la telefon fără a încălca alte reguli de circulație, va primi o amendă între 6 și 8 puncte. Având în vedere că fiecare punct de amendă valorează 165 de lei, sancțiunea poate ajunge până la 1.320 de lei.
Sursă: capital.ro