Codul rutier va avea parte de noi modificări

Potrivit unui proiect legislativ promulgat de șeful statului, Codul rutier va avea parte de noi modificări. Mai exact, șoferii vor avea posibilitatea de a contesta sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu, nu doar la cea în raza căreia a fost primită sancțiunea.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Actul normativ stabileşte posibilitatea de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul, în prezent plângerea fiind depusă la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

În termen de 15 zile de la comunicare

Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul„, prevede legea.

Din aprilie, după cum apare în Legea 107/2022, când vine vorba de plângerile contravenționale, cu excepția celor rutiere, acestea pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu a contravenientului, nu doar a judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, așa cum era înainte.

Totuși, de ce nu se pot aplica noile reguli și contravențiilor rutiere, adică să fie posibilă contestarea unei amenzi de circulație la judecătoria de domiciliu a șoferului sancționat? 

Deoarece, potrivit Direcției Rutiere din cadrul IGPR, Legea 107/2022, prin care s-a stabilit modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, reprezintă cadrul general în materie, notează bugetul.ro

În schimb, după cum sublinia Direcția Rutieră, “normele privind domeniul circulației pe drumurile publice sunt prevazute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care reprezintă cadru normativ special în materie, prevederile acesteia aplicându-se cu prioritate”.

În conformitate cu actualele prevederi ale Codului rutier, “împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Astfel, legiuitorul a stabilit o competență exclusivă în sarcina judecătoriei în a cărei rază de competență a fost constatată fapta contravențională, mai este subliniat în răspunsul Direcției Rutiere din cadrul IGPR.

Așadar, chiar dacă OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor permite acum contestarea amenzilor contravenționale, în general, atât la judecătoria unde a fost constatată abaterea, cât și la judecătoria de domiciliu, regula nu se aplică și amenzilor rutiere.

Lasă un răspuns

%d