Crescătorii de animale din România au motive de bucurie! Ministerul Agriculturii a decis să majoreze subvenția

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis majorarea subvenției pentru crescătorii de bovine de lapte și să o acorde exclusiv celor care au animalele în fermă în prezent.

Președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, a transmis într-o emisiune că plata Ajutorului Național Tranzitoriu se va face doar pentru animalele reale, fără a mai lua în considerare datele de referință din 2018. Acest model urmează a fi similar cu cel implementat în 2020, când ANT-ul a fost de doar 1 euro pe cap de animal, iar restul banilor au fost distribuiți printr-o altă schemă de ajutor. Potrivit lui Scarlat, în acest an, Ministerul Agriculturii va reduce ANT-ul pentru bovinele de lapte la doar 0,2 euro pe cap de animal, dând asigurări că subvenția ANT pentru anul 2023 va fi plătită în zilele următoare.

Am început cu plățile ANT, deoarece sunt foarte întârziate din punctul meu de vedere, în alți ani au fost primite mai devreme. Domnul ministru a menționat că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, dar i-am reamintit că în 2020 am făcut același lucru, iar colegii săi ne-au criticat”, a explicat Scarlat

Finanțare de zeci de mii de euro pentru micii fermieri care vor să își cumpere tractor

Un nou program de finanțare pentru fermierii mici și mijlocii care vor să își cumpere tractor nou este pe masa Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu. Acesta a dezvăluit câteva dintre detaliile acestui plan într-o ședință din cadrul Comisiei de Agricultură din Senat. Potrivit președintelui Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, finanțarea ar urma să fie între 30.000 și 50.000 de euro, fiind destinată fermierilor care exploatează maxim 500 de hectare.

Ar fi această sumă identificată ca fiind neconsumată din vechiul PNDR 2014-2020, de aproximativ 180 de milioane de euro, ne-a spus domnul ministru, care vrea să o folosească pentru un program pentru tractoare. Să fie vizate exploatațiile mici și mijlocii, până în 500 de hectare. Cuantumul va fi între 30.000 și 50.000 de euro, nu este foarte mare, dar cred că este un sprijin. Sunt bani europeni și am înțeles că o parte din ei vin prin Fondul de Mediu”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.

Sursă: bugetul.ro

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura