Fermierii din Olt cer ca județul lor să fie declarat zonă calamitată

Fermierii dintr-un județ preponderent agricol au solicitat astăzi autorităților să îl declare zonă calamitată din cauza pierderilor imense înregistrate atât la culturile de toamnă cât și cele de primăvară. În plus, agricultorii cer o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Reprezentanții mai multor asociații de fermieri din județul Olt au cerut astăzi, luni – 12 august, în numele acestora ca zona să fie declarată calamitată după ce producătorii agricoli au înregistrat pierderi imense la culturile agricole de toamnă, dar și cele de primăvară. Fermierii au mai solicitat să fie luate măsuri urgente pentru salvarea exploatațiilor agricole dar solicită și o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Fermierii au cerut ca județul Olt să fie declarat zonă calamitată
Județul Olt a fost puternic afectat de secetă iar asociațiile de fermieri au solicitat astăzi în numele acestora ca zona să fie declarată calamitată pentru anul 2024. În acest sens au transmis o solicitare către Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Direcția Agricolă Olt, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților și Comisia pentru Agricultură din Senat.

Având în vedere situația dificilă a agriculturii din cauza secetei extreme din județul Olt, care a distrus total culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, mazăre, năut etc.) iar culturile de toamnă (grâu, orz, rapiță) au fost grav afectate, noi, fermierii din judțul Olt, vă solicităm să declarați județul Olt zonă calamitată. De asemenea, solicităm și o întâlnire a fermierilor din județul Olt, cu domnul ministrul Forin Barbu, la o dată ce va fi stabilită ulterior. Solicităm măsuri urgente pentru a salva situația disperată a fermierilor”, se arată în solicitarea fermierilor transmisă și către Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

Fermierii vor primi sumele pentru despăgubiri în luna octombrie, conform ministrului Agriculturii Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat într-o postare făcută pe pagina sa de socializare că fermierii vor primi sumele pentru despăgubiri în luna octombrie.

Le-am spus primarului Iulian Bărăscu și unuia dintre cei mai mari fermieri din nordul județului, Mihai Nicola că se vor primi despăgubirile de 200 de euro pe hectar în luna octombrie. Este prima dată când fermierii noștri primesc banii pentru culturile afectate de secetă în cursul anului calendaristic și le mulțumesc tuturor colegilor mei care sunt zilele acestea pe teren pentru a face verificări și a întocmi procesele verbale până la data de 15 septembrie. Suntem alături de fermierii noștri care sunt afectați de secetă și le susținem munca”, a transmis ministrul Florin Barbu.

Reamintim că potrivit Ordinului 293/123/2024 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, termenul pentru notificarea primăriilor a fost decalat cu circa trei luni, de la 15 octombrie la 15 august, în cazul culturilor de primăvară. De asemenea, termenul pentru culturile de toamnă a expirat la 1 august.

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura