Guvernul pregătește o aplicație mult așteptată: Românii vor putea afla cât mai au până la pensie și câți bani vor primi

De anul viitor, vom putea afla mai ușor cât am contribuit la sistemul public de pensii și cât mai avem de așteptat până vom putea ieşi din câmpul muncii. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unei aplicaţii, fără ca oamenii să mai ceară ajutorul funcționarilor de la ghișee, anunță Bogdan Gruia, ministrul Digitalizării. 

„Lucrăm acum cu cei de la Casa de Pensii la un proiect prin care, în această aplicație, oamenii vor putea să vadă (cei care nu sunt încă ieșiți la pensie) nivelul lor de contributivitate, cât va mai trebui să mai contribuie până când sunt eligibili să iasă la pensie și care va fi pensia calculată în momentul de față cu care vor ieși la pensie.

Vom avea o aplicație a statului cu mai multe funcționalități, folosind aceatsă funcție de cloud. Oamenii vor putea să intre, inclusiv în cazul calculării pensiei, a timpului până la pensionare, tot pe această aplicație”, a declarat ministrul, la TVR Info.

Vârsta de pensionare va crește treptat

Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

De la acest cadru legal general există însă numeroase excepții, în funcție de domeniul de activitate și de alte condiții.

Sursă: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura