Legislaţia fiscală 2019: Modificări şi noutăţi

Legislatia muncii

Legislatia muncii

Dacă eşti deja antreprenor sau doar te gândeşti să îţi deschizi o afacere proprie trebuie să iei în calcul şi legislaţia fiscală.

Odată cu anul 2019 au apărut noi reglementări legislative, în timp ce anumite aspecte ce ţin de fiscalitate au fost doar modificate. Cei care comercializează bunuri sau oferă servicii sunt obligaţi din acest an să folosească case de marcat cu jurnal electronic sau imprimante fiscale.


Modificări pentru ONG-uriConform noilor modificări fiscale, realizate prin OUG 25/2018, Organizaţiile Non-Guvernamentale trebuie să se înscrie în registrul enităţilor/unităţilor de la ANAF pentru a mai beneficia de bani prin donaţii. Donaţii ce reprezintă impozitul pe profit sau venit. O altă modificare pentru mediul de afaceri este majorarea plafonului deductibil în privinţa împrumuturilor până la 1.000.000 de euro. De asemenea, procesul de mediere dintre organul fiscal şi debitor se va schimba dn 2019. Astfel, debitorul trebuie să notifice organul fiscal în ceea ce priveşte intenţia sa în decurs de 15 zile din momentul primirii somaţiei, iar organul fiscal are indatorirea de a organiza întălnirea cu debitorul în termen de 10 zile de la primirea notificării.
Impozitarea criptomonedelorO altă noutate fiscală pe care o aduce anul este impozitarea criptomonezilor. Această măsură se va aplica la valoarea tranzacţiei şi nu la câştig. De asemenea, organizatorii de jocuri de noroc aflaţi sub incidenţa OUG 77/2009 vor fi obligaţi să plătească o taxă anuală de 2% din totalul taxelor de participare. Pe de altă parte, la capitalul plusuri trebuie luat în calcul prelungirea termenului de restituire a taxei de primă înmatriculare până la data de 30 iunie 2019. Dar probabil cea mai controversată este aşa-numita „taxă pe lăcomie” aplicată activelor care aparţin băncilor în cazul în care media trimestrială a indicelui ROBOR este de peste 2%.
Ratingul fiscalRatingul fiscal se referă la creanţele fiscale administrate de organul fiscal central. Astfel, procedurile de administrare se vor realiza în funcţie de clasa sau subclasa de risc fiscal din care face parte contribuabilul ca urmarea a analizei de risc efectuate de organul fiscal. O altă reglementare vizează angajarea zilierilor. Conform acesteia, zilieri vor mai putea fi anagajaţi în următoarele domenii de activitate: agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură, exceptând exploatările forestiere, pescuit şi acvacultură. Nici operatorii din domeniul energiei nu au scăpat de noile prevederi legislative. Aşadar, de la 1 ianuarie 2019, toţi operatorii economici, licenţiaţi ANRE, vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri ceea ce face obiectul licenţei. Această reglementare se va aplica operatorilor din domeniul energiei electrice şi energie termice.

Sursa:Agerpres logo

{module GAdsense national}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura