O nouă lege intră în vigoare și îi vizează pe șoferi

sofer minor
sofer minor

Lege nouă pentru șoferi. Începând de astăzi, 27 iulie, amenzile rutiere vor putea fi contestate și la judecătoria de domiciliu a șoferului. De acum, șoferii nu vor mai fi obligați să conteste sancțiunea pe raza unde contravenția a fost săvârșită, așa cum prevede legea.

Legea 254/2023, publicată luni în Monitorul Oficial și care intră în vigoare pe 27 iulie 2023, vizează modificarea Codului Rutier. Legea stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere, potrivit avocatnet.ro.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege.

„În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fi decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la «locul faptei» pentru «dreapta judecat㻓, se arată în expunerea de motive a proiectului care acum s-a transformat în lege.

Din aprilie 2022, potrivit Legii 107/2022, atunci când vine vorba despre plângerile contravenționale, cu excepția celor rutiere, acestea puteau fi introduse și la judecătoria de domiciliu a contravenientului, nu doar la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.

Lasă un răspuns

%d