Traficul de persoane poate fi prevenit

maximilian Axel Nicolae

Directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Maximilian Nicolae, spune că, în prezent, există o schimbare a modului de operare a celor care se ocupă cu traficul de persoane.

maximilian Axel Nicolae


El a afirmat marţi că majoritatea victimelor sunt recrutate în persoană, de către cineva care se află în cercul de cunoştinţe, de prieteni ai victimei, lucru care face ca încrederea viitoarei victime să fie uşor de câştigat.

„Numărul grupărilor care acţionează în domeniul acesta a fost diminuat foarte mult ca urmare a activităţii de combatere, iar în momentul de faţă asistăm mai mult la traficanţi care se adună pe criterii familiale, geografice, acţionează restrâns, numărul de victime pe care le ţin sub control este mai mic, mijloacele nu mai sunt cele violente, se merge mai mult pe câştigarea încrederii, (…) metoda ‘Loverboy’, aşa cum am spus, fiind foarte folosită. Lucru care face dificilă atât identificarea în fază timpurie şi prevenirea, cât şi identificarea la trecerea frontierei”, a precizat Maximilian Nicolae.

În contextul lansării campaniei naţionale de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale – „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit”, şeful ANITP a arătat că numărul de victime identificate şi înregistrate în baza de date naţională este în scădere în ultimii ani, în 2017 înregistrându-se o scădere cu 25% faţă de anul anterior.

„Anul trecut au fost identificate undeva în jur la 500 de persoane care au fost victime ale traficului de persoane, în scădere cu aproximativ 25% faţă de anul 2017. Acest număr, din punctul meu de vedere, nu este deloc întâmplător, având în vedere că vine ca urmare a unor activităţi susţinute în ultimii ani, de identificare a victimelor, de prevenire, dar şi o activitate, susţinută, pe o parte, de combatere. Având o medie undeva în jur de 250 – 260 de condamnări în fiecare an, era normal ca după câţiva ani de zile să vedem şi rezultate, care să se manifeste inclusiv în scăderea numărului de victime ale traficului de persoane”, a afirmat directorul ANITP.

Maximilian Nicolae a precizat că exploatarea sexuală rămâne pe primul loc ca pondere – undeva spre 67 – 70% din victimele traficului de persoane sunt exploatate sexual -, urmată de exploatarea prin muncă, cu aproximativ 20%, iar obligarea la cerşetorie şi comiterea de infracţiuni – în jurul procentului de 7%.

„Minorii au reprezentat, anul trecut, aproape 43% din numărul victimelor identificate. Principalele ţări de destinaţie, în 2018, au fost Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, iar cu un an înainte Italia, Franţa, Germania, Spania. Ca şi judeţe de provenienţă a victimelor, pe primele locuri se află Bacău, Dolj, Galaţi, Călăraşi şi Vrancea. De asemenea, unele dintre ele se regăsesc şi în perioada anterioară”, a mai spus el. Ca provenienţă a victimelor, procentajul între mediul urban şi rural se păstrează undeva în jurul valorii de 50%, cu o uşoară creştere în mediul rural, a precizat şeful ANITP.

AGERPRES/(A – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura