Vacanță de un an pentru o categorie de angajați! Anul intră la vechime, iar postul va fi recuperat la întoarcere

Un nou proiect de lege vine în ajutorul profesorilor din învățământul preuniversitar.

Dacă se va promulga și va ajunge în Monitorul Oficial,inițiativa va permite profesorilor să ia o pauză de un an de zile de la învățământ, la fiecare zece ani, fără să fie stresați că trebuie să-și caute de lucru după aceea.

Există însă și o condiție. Școala unde profesorul își desfășoară activitatea trebuie să fie de acord.

Cu alte cuvinte, profesorii se pot bucura de un an sabatic pentru a se ocupa de proiecte personale sau de hobby-uri, iar la întoarcere vor ocupa același post.

Totodată, noua lege specifică în mod expres că este vorba de 10 ani consecutivi.

Un lucru important de știut este faptul că perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei se consideră vechime în învățământ, scrie bugetul.ro

Un cadru didactic din România, titular și cu contract pe perioadă nedeterminată, poate beneficia de concediu fără plată pe durata unui an școlar, cu condiția ca școala să fie de acord. Va putea să facă acest gest o dată la zece ani, cu rezervarea postului pe perioada respectivă, după cum se menționează în acest proiect legislativ menit să modifice legea educației.

Pe partea oameni care activează în facultăți, legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care, timp de șase ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Anul sabatic, deși este o raritate în România, din cauza nivelului de sărăcie de la noi, reprezintă o practică foarte comună în occident. Se întâlnește mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, oferind oamenilor oportunitatea de a se ocupa de proiecte personale, hobby-uri, de a călători, cu confortul psihologic că, la întoarcere, vor avea același post.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: