Clasa politică și jocurile de culise ale politicienilor

clasa politica

clasa politica Inevitabilul s-a produs și așa cum era de așteptat după demiterea Guvernului Orban prin adoptarea moțiunii de cenzură, miercuri, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin va fi automat respins și nu mai poate fi promovat prin ordonanță de urgență, deoarece guvernul care rămâne interimar în funcție nu mai poate adopta decât acte administrative.

Fix ce își doreau majoritatea politicienilor, căci să fim serioși nimeni nu își dorea cu adevărat să își încheie mai devreme cu șase luni mandatul de parlamentar.

Pasul următor a fost ca președintele Klaus Iohannis să se întâlnească la consultări cu partidele politice în vederea desemnării unui nou prim-ministru care să formeze un alt guvern.

Se știe deja că președintele va merge tot pe mâna lui Orban pentru funcția de prim-ministru, iar acesta va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere cu aceeași echipă guvernamentală. PSD și-a făcut și el temele și a venit cu propunerea lor și tot așa și cu celelalte formațiuni politice. Partidul condus de Marcel Ciolacu a anunțat deja că nu este de acord cu demiterea unui nou guvern astfel încât să se meargă pe procedura anticipatelor, și că îi vor lăsa pe cei de la PNL să își găsească singuri cele 233 de voturi necesare pentru respingerea Cabinetului Orban II. Dacă Guvernul Orban II va primi votul de încredere în Parlament, va rămâne în funcție până la alegerile la termen din noiembrie, având în vedere că până în septembrie, când începe sesiunea parlamentară de toamnă, nu mai poate fi depusă o altă moțiune de cenzură de către PSD. Dacă Guvernul Orban II nu va primi votul de încredere, Klaus Iohannis va trebui să nominalizeze un al treilea prim-ministru, probabil tot în persoana lui Ludovic Orban, fiind nevoie ca și acesta să fie respins de Parlament pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Mai există și varianța în care PSD să tergiverseze procedural în Parlament, prin amânarea ședințelor, votul de încredere pentru noul guvern până când va expira termenul maxim necesar pentru declanșarea anticipatelor. Vom vedea ce se va întâmpla și cum vor evolua lucrurile în viitor, cert este că situația la acest moment nu ne favorizează, din contra ne aduce un mare deserviciu. 

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: