PMP cere declararea stării de urgenţă, din cauza răspândirii coronavirusului

PMP solicită luarea unor măsuri urgente pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România, printre care se numără declararea stării de urgență și construirea unor mecanisme de izolare în zonele de trecere a fronierei, dacă nu se poate dispune închiderea granițelor.

Partidul Mişcarea Populară solicită măsuri urgente, cu caracter excepţional, pentru limitarea răspândirii virusului Covid-19. Reprezentanții partidului avertizează că autoizolarea şi carantina voluntară nu vor face faţă.

Printre măsurile solicitate de PMP se numără „declararea stării de urgenţă care conferă autorităţilor posibilitatea legală pentru a proteja sănătatea publică până la trecerea crizei; dacă nu se poate dispune închiderea graniţelor, atunci trebuie construite mecanisme de izolare şi carantină în zonele de trecere a frontierei. Autoizolarea şi carantina voluntară nu vor face faţă; Hotelurile, pensiunile, şcolile, căminele studenţeşti şi de elevi şi alte spaţii pot asigura o zonă de carantină în jurul intrărilor în ţară”, potrivit unui comunicat al partidului.

Reprezentanții PMP mai cer creșterea sancțiunilor pentru cei care nu respectă regulile instituite și reducerea programului marilor centre comerciale.

„Autorităţile civile sunt depăşite de procesul de verificare şi control. Este nevoie de ajutor din partea tuturor instituţiilor militare; odată declarată starea de urgenţă, trebuie făcute achiziţii în sistem militar. Nu se poate ca, până la sfârşitul săptămânii, să avem doar 1.500 de kit-uri de teste. Până în acest moment, au fost efectuate aproape 1.000 de teste şi avem o incidenţă a bolii de aproape 3%; creşterea semnificativă a sancţiunilor pentru cei care nu respectă regulile instituite. În Spania, se aplică amenzi care ajung şi până la 600.000 de euro; Suspendarea tuturor plăţilor pentru achiziţia de bunuri şi servicii, dar şi pentru investiţii din partea tuturor administraţiilor (centrale sau locale), pentru ca fondurile să fie orientate către necesarul pentru asigurarea sănătăţii publice (carantina presupune alimente şi bunuri de strictă necesitate); un cadru legal flexibil în aşa fel încât să fie asigurată activitatea pentru infrastructura critică, iar celelalte sectoare economice să poată muta activitatea fie la domiciliu, fie să poată fi suspendată; Program redus pentru centrele comerciale care adună un număr ridicat de persoane și asigurarea stocurilor de medicamente, alimente şi bunuri de strictă necesitate şi, eventual, raţionalizarea celor mai sensibile dintre acestea”, se mai arată în comunicatul PMP.

(sursa: Mediafax)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: