14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de sânge
Duminică, 14 iunie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondiala a Donatorului de Sânge.
‘Din cantitatea de sânge donată o singura data se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți.Donarea de sânge este sigura și ușoara.Vă așteptăm duminica , 14 iunie la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina,Policlinica Veche ,intre 8- 12,sa ne treceți pragul!Donați sânge și veți putea salva pe cineva”, au anunțat reprezentanții Centrului de Transfuzii.
Prima transfuzie de sânge la om a fost efectuata cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.
Totuși, din această primă și nereușită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observația fundamentală că omul nu poate primi sânge decât de la un seamăn dintre ai săi.
De atunci și până la începutul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sânge, de la omul sănătos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.
Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1900, când medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar după un an, și pe cea de-a patra-grupa AB.
După această data, ținându-se cont de compatibilitatea grupelor, numărul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total.
Abia după 1939, când Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sânge a devenit o măsura terapeutica fundamentata științific și de mare eficacitate.