15 sfaturi de protecţie pe timp de caniculă

canicula
canicula

Căldura este un factor periculos pentru sănătate, motiv pentru care specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au venit cu o serie de recomandări pentru toate vârstele, conform adevarul.ro. Evitarea expunerii prelungite la soare, consumul de lichide, fructe şi legume proaspete şi evitarea băuturilor alcoolice, sunt doar câteva sfaturi.

Potrivit specialiştilor de la DSP Iaşi, căldura excesivă poate fi dăunătoare sănătăţii oricărui individ, iar supraîncălzirea corpului poate duce la stare de ameţeală, slăbiciune, dezorientare şi epuizare. În cazuri severe poate avea ca rezultat chiar atacul cerebral. Sfaturile reprezentanţilor DSP Iaşi încep cu recomandări generale privind măsurile de protecţie în perioada de caniculă.

– E recomandat să evităm, pe cât posibil, expunere prelungită la soare în intervalul orar 11.00-18.00.

– Dacă folosim aer condiţionat, să reglăm aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5°C mai mică decât temperatura ambientală.

– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32°C.

– „Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

– Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.

– Nu consumaţi alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

– Beţi zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute”, spun specialiştii DSP Iaşi.

– Evitaţi şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

– „Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

– Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).

– Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

– Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate, mai sfătuieşte DSP Iaşi. 

Cum facem răcoare în locuinţe

Pentru a evita efectele caniculei, medicii spun că este bine să închidem ferestrele expuse la soare şi să tragem jaluzelele şi/sau draperiile.

Astfel, e recomandat să deschidem ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară e inferioară celei din locuinţă. Tot aici, este recomandat să închidem orice aparat electrocasnic de care nu avem nevoie.

Sugarii şi copiii mici

Specialiştii vin şi în sprijinul părinţilor cu sfaturi preţioase, pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor. „Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer vine în sprijinul micuţilor.

Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.

Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale din fibre naturale comode. Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu pălăriuţă pe cap”, spun specialiştii. 

Persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice

Bolnavul cu insuficienţă cardiacă se adaptează greu la un efort minim şi face greu faţă creşterii de temperatură.

Pentru a evita deshidratarea, este esenţial să consumăm multe lichide pentru a asigura un volum intravascular satisfăcător.

„Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete. Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale pentru păstrarea alimentelor”, mai spun reprezentanţii DSP Iaşi.

Sursă: click.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: