Consumul de cafea și longevitatea: Ce descoperiri uimitoare au făcut cercetătorii

Consumul de cafea și longevitatea. Cercetătorii au descoperit că pasiunea pentru cafea nu este doar o plăcere a simțurilor, ci și un aliat pentru longevitate. Consumul moderat de cafea, în special între două și trei căni pe zi, a fost asociat cu un risc redus cu 10% până la 15% de a dezvolta boli de inimă, insuficiență cardiacă sau aritmii, conform unui studiu realizat pe un eșantion de peste 500.000 de oameni urmăriți timp de cel puțin 10 ani.

Beneficii neașteptate ale consumului de cafea

Spre deosebire de preocupările anterioare, studiul indică faptul că cafeaua poate fi un protector al inimii, reducând riscul de probleme cardiace. Dr. Peter M. Kistler, autorul principal al cercetării, explică:

„Deoarece cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că un consum al acesteia ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici pot veni sfaturile medicale de a opri consumul de cafea.”

Consumul de cafea și longevitatea: Studiul și datele de la UK Biobank

Cercetarea s-a bazat pe datele colectate de la UK Biobank, monitorizând rezultatele de sănătate ale peste 500.000 de participanți. Studiul a examinat relația dintre consumul de cafea și riscul de aritmii, boli cardiovasculare și decese legate de inimă, atât la persoanele cu, cât și fără antecedente de boli cardiace.

Rezultatele studiului și asocierea cu diferite tipuri de cafea

Studiul a relevat că consumul de una până la cinci căni de cafea pe zi, indiferent de tipul acesteia (măcinată cu cofeină, instant cu cofeină sau decofeinizată), a fost asociat cu riscuri mai mici de a dezvolta aritmii sau boli de inimă. Consumul de două până la trei căni zilnic a fost legat și de un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.

Compușii din cafea și mecanismele de reducere a riscului

Există speculații cu privire la implicarea cofeinei în beneficiile pentru sănătate ale cafelei, însă Dr. David Kao subliniază că există mulți compuși biologic activi în cafea care ar putea contribui. Acești compuși ar putea avea efecte antiinflamatoare, inhiba absorbția de grăsime, bloca receptori implicați în aritmii și reduce stresul oxidativ.

Studiul nu stabilește o relație cauzală, iar experții sfătuiesc consultarea medicului înainte de a face modificări în consumul de cafea în funcție de riscurile individuale de probleme cardiace. Cu toate acestea, cercetarea aduce în prim-plan perspective încurajatoare asupra beneficiilor aduse de această băutură îndrăgită și evidențiază importanța unei abordări echilibrate pentru menținerea sănătății cardiovasculare.

Sursă: doctorulzilei.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: