Cursuri de prim ajutor la Biblioteca Județeană
Luni, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu“ a fost lansat un proiect privind desfășurarea unor cursuri de prim-ajutor. Proiectul, inițiat de Corpul Național al Polițiștilor în parteneriat cu Poliția Municipiului Slatina, Crucea Roșie – Filiala Olt și Biblioteca Județeană Olt, se va desfășura timp de un an și presupune cursuri de prim ajutor de bază pentru comunitatea locală din Slatina și din județul Olt.
Este vorba de un curs de opt ore, pe care le poţi parcurge într-o singură zi, fără să plăteşti ceva. Toţi cei interesaţi să înveţe să acorde primul ajutor pot să se înscrie la Biblioteca Judeţeană, unde se vor forma grupuri de câte 15 persoane, iar în fiecare zi de miercuri, de la 8,30 şi până la 16,30, poliţistul va îmbina cunoştinţele teoretice cu cele practice astfel încât cei interesaţi să fie capabili să salveze vieţi, dacă vor fi în astfel de situaţii.
În cadrul cursului vor fi abordate teme ca: resuscitare cardio-pulmonară (adult şi copil); sufocare – metoda Heimlich; intervenţii imediate în caz de epilepsie; hemoragii; persoane traumatizate prin accident; poziţia de siguranţă; utilizarea defibrilatorului automat extern.
„Vreau să structurez în aşa fel cursul ca după cele 8 ore de teorie şi practică orice persoană care pleacă de aici să fie capabilă să acorde primul ajutor. Ce înseamnă asta? (…) Unei persoane i se face rău, cade în stradă, sau la locul de muncă, într-un biru, în maşină, depinde. Să ştiţi că din momentul în care găseşti o persoană, iar acea persoană este fericită să o găseşti repede, până o evaluezi şi până pui mâna pe telefon trec un minut – două minute, până apelul este preluat de 112, te identifică, spui ce problemă ai şi te direcţionează, mai trec iarăşi câteva minute, deci, practic, ambulanţa nu poate să plece sub 3-4 minute. După 4 minute, creierul, lăsat fără oxigen, suferă leziuni ireversibile. Nu este nimeni vinovat că o ambulanţă nu ajunge în timp în cazul unui stop cardio-respirator. Tot în cazul unui stop cardio-respirator, un minut este echivalent cu 10% din viaţa persoanei respective. Aşa că la nivel mondial s-a luat în calcul foarte serios instruirea populaţiei cu privire la acordarea primului ajutor de bază. Practic, dacă eşti găsit de un salvator care are cunoştinţe minime în salvarea de vieţi omeneşti, acesta, prin compresiunile, vorbim de stopul cardio respirator, prin dezobstrucţia căilor respiratorii, te poate menţine în viaţă sau te poate ţine cu posibilităţi de a fi resuscitat de 100%, şi aici avem cazul marelui nostru actor Busuioc, care a fost resuscitat, aşa cum spune, de colegul lui de platou“, a spus Viorel Teacă.
„Încă foarte puţini sunt astăzi românii care se pot descurca în situaţii limită, cursurile de prim-ajutor de bază fiind de fapt o necesitate, lucru subliniat şi de preşedinta Filialei Olt a Crucii Roşii, Simona Capisizu, care a prezentat date din statisticile Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie, date conform cărora campioane în acordarea primului ajutor sunt Norvegia şi Suedia, ţări în care 90% din populaţie are cunoştinţele de bază, urmate de Germania şi Austria, cu 80%, în timp ce România este la coada acestui clasament“, a declarat Simona Capisizu, director Crucea Roșie Olt.Cursurile de Prim Ajutor se adresează tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, care doresc să devină salvatori pentru semenii lor, iar necesitatea acestora vine în urma numeroaselor cereri din partea profesorilor și elevilor din licee din Slatina și din județul Olt, dar și a populației care dorește însușirea unor tehnici de bază în acordare de prim-ajutor. După participarea la astfel de cursuri, nu vor exista responsabilități din punct de vedere legal, ci doar moral și civic. Proiectul vizează salvarea de vieți omenești prin manevre certificate în acordarea de Prim Ajutor de bază, pregătirea populației în caz de cutremur, pregătirea populației în a folosi defibrilatoare externe semiautomate, accidente de circulație.
{module GAdsense articol}