De ce a crescut numărul de atacuri de cord în rândul femeilor tinere
Proporția ratelor de spitalizare asociate atacurilor de cord pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani a crescut de la 21% la 31% în ultimele două decenii, iar medicii sunt îngrijorați. Însă de ce a crescut numărul de atacuri de cord în rândul femeilor tinere?
În ultimii 40 de ani, doctorii și-au îmbunătățit metodele de tratare a bolilor de inimă. În anii ’60, nu era neobișnuit ca adulții să moară sau să fie grav afectați de atacurile de cord în jurul vârstei de 50-60 de ani. Deși bolile de inimă continuă să omoare mulți ani în fiecare an, nu mai reprezintă o condamnare garantată la moarte, datorită medicamentelor mai bune, a tehnicilor chirurgicale îmbunătățite și a unei înțelegeri mai bune a bolii. Per ansamblu, societatea a devenit mai bună la prevenirea bolilor de inimă. Însă nu toată lumea beneficiază în mod egal de aceste îmbunătățiri.În ultimii 40 de ani, doctorii și-au îmbunătățit metodele de tratare a bolilor de inimă. În anii ’60, nu era neobișnuit ca adulții să moară sau să fie grav afectați de atacurile de cord în jurul vârstei de 50-60 de ani. Deși bolile de inimă continuă să omoare mulți ani în fiecare an, nu mai reprezintă o condamnare garantată la moarte, datorită medicamentelor mai bune, a tehnicilor chirurgicale îmbunătățite și a unei înțelegeri mai bune a bolii. Per ansamblu, societatea a devenit mai bună la prevenirea bolilor de inimă. Însă nu toată lumea beneficiază în mod egal de aceste îmbunătățiri.
Un nou studiu arată o tendință îngrijorătoare în rândul tinerilor, în special în rândul femeilor tinere. Când cercetătorii au analizat ratele de spitalizare pentru atacurile de cord în perioada 1995-2014, au constatat că numărul acestora a crescut constant în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani. Mai exact, ratele de spitalizare au rămas relativ stabile în cazul bărbaților din această grupă de vârstă, dar au crescut cu 21%-31% pentru femei.
Constatările, publicate în publicația Circulation, nu sunt primele care sugerează că femeile tinere au rămas în urmă când vine vorba de progresele în tratamentul boilor de inimă și în prevenirea acestora. Iar medicii încearcă să își dea seama de ce.
{module GAdsense articol}