Diabetul zaharat şi boala COVID 19. Un medic atrage atenția asupra unui fenomen care a apărut încă din perioada pandemiei

Conferenţiar universitar doctor Anca Pantea Stoian, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Bucureşti şi preşedintele Comisiei de Diabet, nutriţie şi boli metabolice a Ministerului Sănătăţii, a explicat News.ro un fenomen care a apărut încă din perioada pandemiei şi după aceea legat de pacienţii cu diabet. Concret, specialistul vorbeşte despre cazuri de diabet atipice, o urmare a sindromului Long COVID, adică anumite complicaţii ce pot apărea ca o consecinţă a infecţiei cu Covid 19, la o anumită perioadă de timp după vindecare. O mare parte dintre pacienţii care au avut sindromul Long COVID, spune dr. Anca Pantea Stoian, au fost diagnosticaţi şi cu diabet zaharat.

„Discutăm despre cazuri de diabet puţin atipice în ultima perioadă, se pare că ele sunt cumva urmare a pandemiei prin care tocmai am trecut şi mai ales a prezenţei sindromului Long COVID după ce persoanele au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2.

Pentru mulţi dintre cei care au suferit infecţie cu SARS-CoV-2, supravieţuitorii COVID19, din păcate patologia nu se încheie odată cu stingerea perioadei acute specifice infecţiei cu Covid 19 .

Faţetele acestui sindrom Long COVID sunt destul de diverse, puzzle-ul care compune acest sindrom, par să fie încă necunoscute în foarte multe aspecte. Însă ceea ce putem spune cu siguranţă este că pacienţii care au dezvoltat acest sindrom Long COVID, o mare parte din ei au avut şi un diagnostic de diabet zaharat în cadrul acestui sindrom. Aş spune că diabetul zaharat poate fi considerat un element important în cadrul acestui sindrom.

Şi tocmai de aceea sunt foarte multe voci la nivel internaţional care spun că diabetul zaharat este într-adevăr una dintre componentele sindromului Long COVID, mai degrabă diabetul zaharat tip 2. Dar nu numai. O serie de afecţiuni cardio -metabolice par să întregească acest sindrom”, a explicat Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian.

Diabetul zaharat şi boala Covid 19. Dr. Anca Pantea Stoian spune că mulţi dintre pacienţii care au făcut infecţia covid fie au făcut diabet zaharat tip 2 chiar şi cursul infecţiei sau imediat după aceea, fie şi-au agravat diabetul deja existent. Medicul aduce în discuţie şi un alt aspect, legat de diabetul zaharat tip 1. Cei tineri sunt susceptibili de a face acest tip de diabet după infecţia Covid, printr-un mecanism de atac autoimun.

“Din datele pe care le avem până acum, există o categorie de pacienţi care au dezvoltat diabet zaharat tip 2 chiar în cursul infecţiei acute cu SARS COV 2 şi o altă categorie, care a dezvoltat diabet post-infecţie. O mare parte dintre pacienţii cu diabet zaharat anterior infecţiei cu SARS COV 2 au constatat un dezechilibru important metabolic şi aparitia complicaţiilor micro şi macrovasculare diabetice.

Ponderea noilor cazuri este într-adevăr de tip 2, dar suprinzător există şi o populaţie vulnerabilă susceptibilă, mai ales cea tânără, la a dezvolta diabet zaharat tip 1, post infecţie covid, se pare printr-un mecanism diferit, de atac autoimun-atacul  virusului SARS-CoV-2 asupra celulei beta pancreatice, elementul principal în secreţia de insulină la nivel pancreatic.

Chiar şi în timpul pandemiei şi după pandemie ne-am confruntat cu o creştere a numărului de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 dar şi tip 1, atat la  nivel mondial, dar şi în România. Ţara noastră înscrie un număr de cazuri noi la fel cum se regăsesc şi în alte ţări din lume”, a precizat dr. Pantea Stoian.

Diabetul, în cifre. Cu 30% mai multe cazuri de diabet zaharat de tip 1 , în ultimii doi ani, faţă de 2019, între COVID şi această explozie existând o legătură directă. 1 din 10 sau 1 din 11 pacienţi români nu ştiu că au diabet zaharat. Pacienţii care au prediabet se înscriu în jur de 20% din populaţia ţării, spune medicul, care explică şi mecanismul acestei boli.

„Este o estimare făcută de IDF, dar m-aş întoarce la colegii mei din ţară, l-aş cita aici pe domnul profesor Adrian Vlad de la Timişoara, care spune că în ultimii doi ani creşterea diabetului zaharat tip 1 a fost spectaculoasă, el apreciind această creştere cu 30% mai mare faţă de 2019, inclusiv subliniind faptul că acest procent poate fi determinat de legătura dintre COVID şi diabetul zaharat tip 1, aşa cum aminteam mai devreme. Este adevărat,  mecanismele patogenice sunt  încă ipotetice, neclarificate în totalitate.

În ceea ce priveşte diabetul zaharat de tip 2, mecanismele patogenice sunt diferite. Dacă în pandemie au fost utilizate diverse preparate medicamentoase cu scopul de a salva viaţa celor aflaţi în situaţii critice, medicamente care pot declanşa diabetul tip 2 în perioada pre şi post pandemie, putem argumenta alte mecanisme care stau la baza declanlării diabetului de tip 2.

Factorii de risc precum obezitatea, hipertensiunea, dislipidemia, sedentarismul, istoricul familial de diabet zaharat tip 2 sau istoricul de diabet gestaţional sunt de regulă cei mai importanţi triggeri care  determină apariţia diabetului zaharat tip 2”, a explicat Dr. Anca Pantea Stoian.

În acest moment, conform CNAS şi a Programului Naţional de diabet, în România sunt aproximativ 2 milioane de persoane cu diabet. Dr. Pantea Stoian atrage însă atenţia asupra situaţiei pacienţilor care au prediabet, în număr dublu faţă de cei cu diabet zaharat de tip 2.

„Diabetul zaharat tip 2 în România, conform studiului PREDATOR   reprezintă 11, 6% din totalul populaţiei ţării noastre. Din păcate sunt mulţi pacienţi nediagnosticaţi, 1 din 10 nu ştie că are diabet. Ce consider că este cu adevărat grav, este situaţia pacienţilor cu prediabet care se pare că este, ca număr, dublu faţă de cei cu diabet zaharat tip2. La nivel mondial sunt în momentul de faţă adulţi cu vârsta între 20 şi 79 de ani cu diabet zaharat tip 2 în număr de aproximativ 537 de milioane. Cam 1 din 10 locuitori ai acestei planete are diabet. Predictibilitatea pentru 2030 este că vom atinge cifra record, de 643 de milioane. Părerea mea personală este  că vom depăşi mult mai repede acest număr. Însă în ceea ce priveşte persoanele care au diabet în ţările cu venituri mici sau medii, sunt date care sperie, undeva între 3 şi 4 persoane din 10 având diabet zaharat.

Prediabetul poate fi definit şi ca o alterare a  glucozei, adică modificări ale glicemiei a jeun (de dimineaţa). La nivel mondial se estimează că sunt aprox. 541 de milioane de adulţi cu prediabet iar în  România probabil că incidenţa este undeva în jur de 20% în populaţie. Intervenţia precoce pentru această patologie poate să limiteze evoluţia către diabet tip 2 şi mai mult, poate scădea instalarea complicaţiilor diabetului zaharat. Sunt suficiente date stiinţifice care arată că acele complicatii de temut pot să apară chiar din această etapă intermediară de evoluţie.

Nu toţi pacienţii cu diabet zaharat tip 2 sunt în programul naţional de diabet. Dr. Stoian explică de ce se întâmplă acest lucru

„Eu apreciez că sunt undeva în jur de 3 milioane de pacienţi cu diabet tip 2 în România. De ce nu sunt toţi în programul naţional? Este relativ simplu de răspuns, pentru că o mare parte din aceşti pacienţi chiar dacă ştiu că au toleranţă alterată la glucoză sau disglicemie, preferă să se trateze cu diverse suplimente nutritive sau alte mijloace terapeutice non farmacologice. Aceşti pacienţi, fireste, nu sunt înrolaţi în programul naţional şi evident că nu avem cum să îi putem identifica corect.

Pe de altă parte, pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, cei pe care îi cunoaştem în momentul de faţă, din datele CNAS, beneficiază atât de medicaţie antidiabetică orală, cât şi de insulină, în funcţie de fiecare situaţie particulară. Acest aspect face ca să fie dificilă aprecierea unui număr corect a pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 si tip 1 din programul naţional, pentru că acolo toţi pacienţii, şi cu insulină şi fără insulină, sunt cumva la un loc. De aceea este necesar şi, aş spune, absolut obligatoriu să avem registrul naţional al pacienţilor cu diabet, pe de o parte să ştim numărul lor, dar pe de altă parte sa aflăm şi date medicale în relaţie cu patologia lor de bază, în acest sens fiind mai facilă luarea unor decizii şi adoptarea de strategii atât de prevenţie cât şi curative ”, a precizat medicul.

Pacienţi tineri, cu vârste de 30, 40 de ani care fac diabet zaharat tip 2. Tot mai mulţi pacienţi dezvoltă un tip special de diabet -diabetul autoimun latent (LADA), patologie care se însoţeşte de regulă şi de alte boli autoimune, cel mai frecvent intâlnită asociere fiind cu  tiroidita autoimună, spune dr. Anca Pantea Stoian

„Ce mă frapează în ultima perioadă este vârsta timpurie de debut al diabetului zaharat care nu poate fi clasificat nici ca tip 1 si nici tip 2. De regulă, pacienţii au vârste între 30 -50 ani, chiar şi mai tineri. În ultima perioadă constat o creştere importantă a acestor cazuri, cel puţin în Institutul de Diabet Prof.N.C.Paulescu nu există saptămână fără câteva cazuri nou diagnosticate cu LADA.

Prevenţia, extrem de importantă şi în diabet. Analizele uzuale anuale şi teste suplimentare, mai ales dacă există anumiţi factori favorizanţi de boală, precum hipertensiunea sau obezitatea

„Eu spun mereu că prevenţia este cel mai bun tratament, cel puţin în diabetul zaharat tip 2. Primul lucru pe care l-aş recomanda este să nu uite de medicul de familie şi să-l viziteze măcar o dată pe an pentru analizele uzuale. Dacă ştiu că au diabet zaharat în familie, dacă se ştiu cu hipertensiune, dislipidemie, obezitate sau suprapondere, dacă au şi obiceiuri nesănătoase precum consumul de alcool şi fumatul şi sedentarismul este singura formă de exerciţiu fizic peste care se înscrie şi vârsta peste 40 de ani  ar fi bine cu atât mai mult să verifice cu atenţie glicemia de dimineaţă şi dacă se poate şi teste suplimentare dacă există suspiciune.

În primul rând să-ţi faci analizele de screening este şi o obligativitate personală.Cu atât mai mult cu cât apar şi simptome precum sete intensă,consumul unor cantităţi mari  de apă,  stare de urinare frecventă şi exacerbată noaptea, precum şi scădere în greutate marcată într-un timp foarte scurt şi neintenţionat pot fi semnele de debut ale diabetului care trebuie diagnosticat  , a precizat medicul.

Diferenţa dintre diabetul zaharat tip 1 şi diabetul zaharat tip 2. Dacă la cel tip 1 diagnosticul se pune destul de repede din cauza modului în care se manifestă boala, la cel tip 2 diagnosticul poate trena, pentru că simptomele sunt nespecifice şi nu atât de acute astfel încât să-l trimită pe pacient imediat la camera de gardă.

„Pe de altă parte, discutăm despre pacienţii cu diabet zaharat tip 1 şi acolo nu putem să facem acest check up pe care îl recomand celor care pot să dezvolte diabet zaharat tip 2, din păcate în diabetul zaharat tip 1 debutul este unul acut, foate sonor, pacientul de regulă vine la camera de gardă, cu acidoză,  glicemii foarte mari, şi atunci este cumva mai simplu diagnosticul de diabet zaharat tip1. Tratamentul pentru acest tip de diabet este exclusiv cu insulino-terapie.

În diabetul zaharat tip 2, simptomele pot fi nespecifice, asa cum am menţionat, câteodată ele pot fi chiar discrete, lucru care poate trena diagnosticul corect de diabet zaharat tip 2 în timp util. Acest aspect face ca într-un final pacientul să se prezinte la spital cu glicemii foarte mari, cu perturbarea întregului metabolism şi care va fi mult mai greu reechilibrat. În aceste condiţii, un pacient cu diabet zaharat tip 2 de novo vine la camera de gardă pentru că nu se simte bine ori pentru ca întâmplător a descoperit o glicemie foarte mare. Sunt şi cazuri de pacienţi care chiar în aceste situaţii refuză să se interneze. Unii revin dupa câteva zile, alţii nu, tratându-se, aşa cum spuneam, cu medicaţie naturistă.Cu alte cuvinte mesajul meu este că un diagnostic precoce înseamnă şi o rată mare de succes a tratamentului, uneori chiar de remisie a diabetului tip 2. În Institutul Naţional de Diabet Prof.N.C Paulescu, pacientul  este investigat şi tratat în cele mai bune condiţii pentru că suntem singurul spital care  are servicii cardio-reno-metabolice integrate ce privesc atât serviciile medicale dedicate diagnosticului şi tratamentului tulburărilor metabolice dar şi  complicaţiilor diabetice”, a explicat pentru News.ro Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian.

Sursă: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: