Donatorii de sânge primesc bonuri de ordine la Centrul de Transfuzii din Slatina
Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina a decis prioritizarea donatorilor de sânge admişi zilnic, în contextul unui număr foarte mare de prezentări. Oamenii care au stat la coadă pentru a dona sângeprimesc bonuri de ordine şi sunt admise în primul rând persoanele care au mai donat în ultimii cinci ani şi cele cu grupe sanguine rare.
Capacitatea Centrului este total depășită iar numărul donatorilor s-a triplat. Pe lângă acest lucru , angajații Centrului mai pierd timp și cu persoanele care nu au donat sânge niciodată, au diferse boli și nu sunt in evidențele niciunui medic de familie.
”Începând cu 3 ianuarie numărul de donatori prezentanți în fiecare dimineață s-a triplat. Avem un număr crescut de donatori, într-un spațiu carea rămas același, undeva problemele întâmpinate la numărul crescut de donatori apar și din cauza spațiului insuficient, motiv pentru care, pentru a fi un flux continu, oamenii să fie mulțumiți, cadrele medicale să-și poată desfășura activitatea și să respecte procedurile, prioritar se vror da bonuri de ordine pentru donatorii fidelizați, donatori care sunt ocazionali, care au venit o dată anul trecut sau acum doi ani, grupurile organizate care se anunță telefonic, aparținătorii pentru paceinții din spital, mai sunt și situații când avem tineri donatori vechi care se programează prin cele două aplicații online. De asemenea, mai sunt donatorii fidelizați chemați de noi pentru anumite grupe de sânge rare sau pentru pregătirea unor anumite preparate de sânge care sunt esențiale pentru bolnaviidin spital și în special bolnavii pediatrici, cum sunt cazurile de talasemie care au nevoie de transfuzii și de masă trombocitară. Iar în ultima linie sunt donatorii nou-veniți”, a declarat dr Ramona Lesnic, directorul centrului de Transfuzii Slatina.
Se pierde timp pre’ios ;i din cauza donatorilor sociali, care nu își cunosc istoricul medical.
” Persoanele trecute de 50 ani, venite pentru priam dată la donare, se vor accepta la donare dacă prezintă un rezultat al unui examen cardiologic care să el permită practic intrarea în circuitul de donare și ne-ar fi de un extraordinar ajutor medicii de familie dacă … noi nu putem face față la toți donatorii nou-veniți care depășesc o anumită vârstă să putem să le contactăm medicul de familie să ne spună dacă sunt în evidențe cu o anumită boală cronică, de aceea ar fi ideal o conclucrare între centrele de transfuzie și emdicii de familie, tocmai pentgru a ne ușura această comunicare. Din păcate, gândiți-vă al noul donator care din motive sociale vin să doneze. Și atunci este foartye posibil ca aceste persoane să nu en spună dacă au boală cronică, dacă iau un tratament de durată care din păcate ar fi contraindicat pentru pacientul care primește sânge în spital”, a completat Lesnic.
Medicul atrage atenția că sângele trebuie donat de oameni sănătoși pentru a putea fi folosit.
”Nevoia de sânge va fi continuă, să nu înțelegeți că va fi un excedent de sânge la centrul de transfuzii. Din păcate, ați văzut ce se întâmplă în spitale, este o avalanșă de bolnavi și mai ales ce internări foarte multe sunt în secțiile de Infecțioase. Acum, nevoia de sânge va fi continuă, dar, ca să să înțeleagă și populația: sângele trebuie recoltat de al persoane sănătoase. Sângele trebuie evalut și el din punct de vedere al unor analize în ceea ce privește hepatoita B, hepatita C, HIV… Trebuie să fim extrem de atenți. Este o activitate, la nivelul centrului de transfuzie, care vine și în întâmpinarea unor categorii de persoane care nu au medic de familie. Am întâlnit, în ultimul timp, de la începutul reluării activității, persoane care nu au medic de familie, cărora nu li s-a luat niciodată tensiunea arterială, care nu știau ce înseamnă a-ți recolta nișlte analize medicale. Venim și în sprijinul acestor persoane, dar, este un dar, să înțelegem că sângele este de neînlocuit și nu numai asta, trebuie să fim extrem de atenți ce produs administrăm pe vena bolnavului”, a spus directorul Centrului.
Această situație a apărut după ce a crescut valoarea tichetelor pe care le primesc donatorii a crescut de la 70 de lei la 280 de lei.