Efectul benefic al roșiilor asupra tensiunii arteriale

Efectul benefic al roșiilor asupra tensiunii arteriale. Roșiile se numără printre principalele alimente recomandate de Asociația Americană a Inimii (AHA) pentru a ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale , în special pentru că sunt bogate în potasiu, despre care se știe că ajută la hipertensiune.

Un nou studiu științific confirmă în continuare puterea roșiilor în ceea ce privește sănătatea inimii.

Efectul benefic al roșiilor asupra tensiunii arteriale

În cadrul studiului efectuat pe mai mult de 7 000 de adulți cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani, cercetătorii din Spania au constatat că consumul zilnic al echivalentului unei roșii mari (aproximativ 114 grame) ar putea reduce riscul de hipertensiune arterială cu 36%.

„Roșia este una dintre cele mai consumate, răspândite și accesibile legume la nivel mondial și este o componentă importantă a celor mai bune diete, cum ar fi dieta mediteraneană”, a scris coautorul Dr. Rosa Maria Lamuela-Raventos, director al Institutului pentru studiul nutriției și siguranței alimentare și profesor asociat la Universitatea din Barcelona. „Consumul de roșii poate juca un rol clinic benefic în prevenirea și tratamentul tensiunii arteriale crescute”.

Studiul a urmărit participanții timp de trei ani. 6 din 10 dintre aceștia erau femei.

Puțin peste 82% dintre aceștia aveau deja hipertensiune arterială la începutul studiului, însă toți participanții prezentau factori care îi expuneau la un risc ridicat de probleme cardiace, precum diabet, fumat, colesterol ridicat, obezitate, antecedente familiale de boli cardiovasculare cu debut precoce sau o combinație a acestor factori.

Risc mai scăzut de boli de inimă asociat cu un consum ridicat de roșii

Cercetătorii împart persoanele cu hipertensiune arterială în trei categorii:

  • Hipertensiunea de gradul întâi, sistolică între 140 și 159 mmHg și diastolică între 90 și 99 mmHg
  • Hipertensiune de gradul doi, sistolică 160-179 mmHg și diastolică 100-109 mmHg
  • Hipertensiune de gradul trei, sistolică de 180 mmHg sau mai mult și diastolică de 110 mmHg sau mai mult

Conform AHA, tensiunea arterială normală este mai mică de 120 sistolică și mai mică de 80 diastolică.

În timpul studiului, participanții au completat, de asemenea, chestionare despre dieta și activitatea lor fizică. Consumul zilnic de roșii a fost determinat pe baza elementelor din chestionarul alimentar, cum ar fi roșii crude, sos de roșii și gazpacho, o supă spaniolă rece de roșii amestecată cu ulei de măsline extravirgin, usturoi și alte legume.

Persoanele au fost clasificate în patru grupuri în funcție de consumul zilnic de roșii, cel mai mic grup consumând 42 de grame de roșii sau mai puțin și cel mai mare grup consumând aproximativ 114 grame de roșii sau mai mult.

În general, Dr. Lamuela-Raventos și colegii săi au observat o asociere între consumul mai mare de roșii și scăderea valorilor tensiunii arteriale.

În plus față de un risc general de hipertensiune arterială cu 36% mai mic în grupul cu cel mai mare consum comparativ cu grupul cu cel mai mic consum, cercetătorii au calculat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale diastolice (cu 0,65 mmHg) în rândul celor care au consumat o cantitate medie de roșii și al celor din grupul cu cel mai mic consum.

Ei au subliniat, de asemenea, că reducerile tensiunii arteriale sistolice și diastolice au fost semnificative numai la participanții cu hipertensiune arterială de gradul întâi, dar nu și în grupurile cu niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale.

„Lipsa unei relații inverse între consumul de roșii și tensiunea arterială în stadiul 2 și 3 de hipertensiune arterială se poate datora naturii avansate a populației de studiu, dintre care majoritatea aveau hipertensiune arterială de lungă durată la momentul inițial, precum și factorilor de risc cardiovascular ridicat care fac dificilă obținerea unei schimbări semnificative”, scriu autorii.

Roșiile ca parte a unei diete sănătoase

În timp ce o serie de studii anterioare au sugerat, de asemenea, că roșiile oferă beneficii tensiunii arteriale, autorii studiului recunosc, de asemenea, că unele rezultate anterioare au fost mixte atunci când vine vorba de efectele reale ale roșiilor asupra sănătății inimii.

Cu toate acestea, ei sugerează că roșiile pot ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale deoarece conțin minerale și compuși specifici, cum ar fi licopenul, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Dr. Shawn Heffron, specialist în cardiologie preventivă, a remarcat faptul că studiul a fost limitat deoarece o mare parte din date au fost auto-raportate, iar rezultatele s-au bazat pe o analiză observațională mai degrabă decât pe un studiu clinic randomizat în care consumul de roșii și tensiunea arterială ar fi măsurate în mod specific și uniform în rândul unui grup de pacienți atent urmăriți.

„Cu toate acestea, avem acum date din studii clinice randomizate care confirmă că o dietă bogată în cereale integrale, fructe și legume proaspete poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale”, a declarat Dr. Heffron, care nu a fost implicat în studiu. .

Dr. Heffron avertizează că roșiile nu trebuie privite ca un „aliment magic care vă va vindeca toate afecțiunile”, ci mai degrabă sugerează că acestea ar trebui luate în considerare ca parte a unei diete variate, sănătoase pentru inimă, potrivit www.exquis.ro.

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura