Epidemie de rujeolă! Măsurile care vor fi luate urgent în rândul populației

rujeola
rujeola

Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de rujeolă în România la nivel național. Astfel, se stabilesc măsuri urgente de limitare a răspândirii bolii.

Ordinul instituie măsuri urgente de combatere a răspândirii bolii, printre care:

– vaccinarea copiilor între 9 și 11 luni cu o doză suplimentară de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), numită „doza 0”. Aceasta nu se va contabiliza în schema normală de vaccinare care prevede două doze. Acest demers are ca scop protejarea celor mai vulnerabili în fața virusului;

– o a doua măsură este aceea a recuperării vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, care nu au fost vaccinați conform programului național;

– asemănător, se va urmări recuperarea vaccinării pentru copiii între 5 și 14 ani care nu au primit ambele doze de vaccin ROR.

Ce trebuie să facă părinții

Este important ca părinții să contacteze și să coopereze cu medicii de familie pentru a asigura că toți copiii eligibili sunt vaccinați.

Medicii de familie vor efectua o ”cartografiere a copiilor” și vor informa părinții despre urgența vaccinării celor care nu au fost încă imunizați sau au schema incompletă.

De asemenea, vaccinările trebuie înregistrate în Registrul electronic național de vaccinări, iar eventualele reacții adverse trebuie raportate de îndată medicilor de familie.

Ce se întâmplă cu copiii care au avut deja rujeolă

Pentru cei care au avut deja rujeolă și nu sunt vaccinați, Ministerul Sănătății recomandă administrarea unei doze de vaccin ROR pentru protecție împotriva rubeolei și oreionului (infecția urlienei), la o lună după vindecare, scrie stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura