Ministrul Sănătăţii a participat astăzi la workshop-ul” „Politici publice in domeniul cancerului pulmonar”

Sorina Pintea

Sorina PinteaMinistrul Sănătăţii, Sorina Pintea a participat  la  workshop-ul ”Politici publice in domeniul cancerului pulmonar”,  care a reunit reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, specialişti şi decidenţi din sistemul de sănătate.

În condiţiile în care, în România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, a fost subliniată importanţă prevenţiei primare şi secundare care determină creşterea speranţei de viaţă.  De asemenea, a fost reiterată necesitatea implementării politicilor exitente de combatere a consumului de tutun, fiind dovedită cauzalitatea directă între apariţia cancerului pulmonar şi fumat.

Plecând de la faptul că formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic,  ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat că „Începând cu acest an,  va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis,  precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit.

Organizarea și finanțarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă un început logic a unei strategii de diagnostic și tratament a cancerului.

Un alt subiect dezbătut în cadrul acestei întâlniri a fost necesitatea abordării multidisciplinare a cazurilor.

„ Începand din acest an,  finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică.  Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidiciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”, a mai declarat Sorina Pintea.

Anul trecut, în Lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse molecule noi, printre care se numară şi molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar.

Este important să asigurăm tratamentul adecvatde aceea vom continua  introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiţii de care Ministerul Sănătăţii va beneficia  în acest an,  vom achiziţiona aparatura necesară pentru diagnostic şi tratament astfel încât specialiştii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecţiune”, a mai subliniat Sorina Pintea.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura