Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață
Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și Metformin, cel mai folosit medicament cu preț accesibil pentru diabet.
Directiva de tratare a apelor reziduale, stabilită la nivelul Uniunii Europene, riscă să afecteze securitatea aprovizionării cu medicamente generice. Directiva UE, în forma sa actuală, nu a ţinut cont de impactul pe care îl va avea asupra industriei farmaceutice, amenințând disponibilitatea unor medicamente critice pe piața românească, dar și cea europeană.
Un medicament care ar putea suferi în urma aplicării acestei directive este paracetamolul, pentru că taxele se vor aplica în funcţie de volum, anunță reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Semnal de alarmă! Paracetamolul riscă să fie retras de pe piață
Potrivit APMGR, producătorii fie vor renunţa la a-l mai produce, fie vor creşte preţul astfel încât puţini pacienţi şi-l vor mai permite.
„Studiul de fezabilitate făcut de Comisia Europeană a subestimat impactul pe care această directivă îl va avea asupra industriei farmaceutice.
Riscurile sunt mai ales pentru medicamentele esenţiale, cele care sunt foarte des folosite, medicamete pentru bolile cardiovasculare, pentru diabet. E vorba de Paracetamol, iar această taxă se va plăti în funcţie de volum. Cu cât un medicament este folosit mai mult, cu atât producătorul va plăti o taxă mai mare.
Costurile sunt foarte mari, se estimează că directiva va duce la creşterea costurilor de producţie – pentru medicamentele foarte accesibile, ca Paracetamolul sau Metforminul, care este cel mai folosit medicament pentru diabet- de până la 50%.
În cazul Paracetamolului, fiind un medicament care poate fi eliberat fără prescripție medicală, preţul poate fi crescut. Dar probabil va creşte atât de mult încât anumiți pacienţi nu şi-l vor mai putea permite. Este un medicament absolut banal și esențial.
Pentru Metformin, un medicament cu prescripție medicală, acolo costurile nu pot fi trasferate în preț, pentru că prețul este reglementat de Ministerul Sănătății și este fix. Și-atunci producătorii, probabil, își vor retrage produsul de pe piață”, a explicat Simona Cocoş, președinte APMGR, în cadrul unei conferințe despre Impactul medicamentelor generice si biosimilare, organizate de APMGR, marți, 5 noiembrie.
Simona Cocoș, președinte APMGR: „Este un pericol foarte mare. Multe companii mici vor dispărea de pe piață”
Multe companii mici vor dispărea de piață ca urmare a noii Directive UE de tratare a apelor reziduale.
Simona Cocoș atrage atenția că în timpul pandemiei, industria farmaceutică a sprijinit nevoia de medicamente a pacienţilor români, iar opt din 10 medicamente critice, esenţiale, care tratează boli cronice, sunt generice şi pot fi fabricate în România.
„Este un pericol foarte mare care nu a fost estimat corect. Iar propunerea Comisiei Europene nu are niciun fel de măsuri de protecție pentru aceste medicamente foarte accesibile. Impactul va fi şi asupra producţiei locale, sunt multe fabrici de medicamente în România, multe companii mici care vor dispărea de pe piaţă din cauza acestei măsuri”, a mai spus președintele APMGR.
Sursă: doctorulzilei.ro