Plombele dentare din acest material, INTERZISE în toate țările UE din 2025

Amalgamul utilizat pentru plombele dentare, care conține mercur – o substanță extrem de toxică care prezintă riscuri atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu – urmează să fie eliminat treptat în toate statele membre ale Uniunii Europene până la 1 ianuarie 2025.

Această decizie a fost luată săptămâna trecută de reprezentanți ai Comisiei, Consiliului și Parlamentului European. În plus, exportul de amalgam dentar va fi, de asemenea, interzis începând de anul viitor, în timp ce fabricarea și importul în UE vor fi interzise începând cu 1 iulie 2026.

După o săptămână de discuții, reprezentanții Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European s-au reunit pentru a ajunge la un acord politic preliminar privind propunerea Comisiei Europene de revizuire a regulamentului privind mercurul.

Acest regulament vizează protejarea sănătății umane și a mediului împotriva emisiilor și eliberărilor de mercur cauzate de activitățile umane. În esență, propunerea Comisiei Europene se concentrează pe utilizările rămase ale mercurului încă prezente în UE.

Mercurul este o substanță foarte toxică și reprezintă o amenințare globală și majoră pentru sănătatea umană și pentru mediu. Potrivit CE, acesta este utilizat în procese industriale și într-o varietate de produse, printre care și amalgamul dentar. Expunerea la niveluri ridicate de mercur poate dăuna sistemului nervos central, plămânilor, rinichilor și sistemului imunitar.

Deoarece amalgamul dentar conține mercur în proporție de 50% și prezintă un risc pentru mediu și sănătate, acesta a fost mult timp controversat.

Însă în ciuda faptului că de mai mulți ani există alternative viabile fără mercur pentru obturațiile dentare (plombe – n.r.), aproximativ 40 de tone de mercur sunt încă folosite anual în UE pentru fabricarea amalgamului dentar.

Acest lucru se întâmplă deoarece, pe de o parte, amalgamul dentar este ieftin, ușor de modelat și de lucrat cu el și rezistent ulterior, iar pe de altă parte pentru că normele actuale interzic utilizarea acestui material doar în cazul tratării dinților la copii și la femeile însărcinate și care alăptează.

1.000 de tone de mercur sunt, încă, în gurile europenilor

În ciuda recomandărilor făcute de specialiști, în ultimul deceniu, privind eliminarea obturațiilor din amalgam, care ne intoxică pe termen lung, și înlocuirea acestora cu porțelan, spre exemplu, milioane de oameni încă au astfel de plombe cu conținut de mercur.

„Cu o medie de 0,6 grame per obturație și un consum total de 40 de tone de mercur pe an”, amalgamul dentar reprezintă cea mai mare utilizare a mercurului în UE, arată EnvMed Network, precizând că, în prezent, „aproximativ 1.000 de tone de mercur sunt încă puse în gura oamenilor europeni”.

Potrivit specialiștilor, în ciuda tuturor măsurilor de siguranță, atunci când se utilizează amalgam dentar, „mercurul este inevitabil eliberat în mediu”:

„Starea actuală a mediului este alarmantă: 40% din apele de suprafață din UE sunt contaminate cu mercur, prezentând un risc pentru păsările și mamiferele marine care se hrănesc cu pești sau crustacee contaminate (EEA 2018) și punând în pericol consumul uman de pește”.

Sursă: doctorulzilei.ro

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura