Slatina: Al III lea focar de varicelă, raportat la DSP Olt

varicela

varicelaÎn doar câteva săptămâni numărul focarelor de varicelă din colectivităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar din mediul urban a crescut. Potrivit DSP Olt, în acest moment sunt trei focare înregistrate de la începutul acestui sezon rece, toate fiind în municipiul Slatina.

După Grădiniţa cu Program Normal „Spiru Vergulescu” şi Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina,  a mai fost raportat un alt focar de varicelă la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu”.

 Potrivit specialiştilor în sănătate publică, în prezent sunt 42 de cazuri de îmbolnăviri, 31 dintre ele fiind la Colegiul „Ion Minulescu”, şase la Liceul „Nicolae Titulescu” şi cinci la GPN „Spiru Vergulescu”. Toate cazurile au fost izolate la domiciliu, cu forme uşoare de boală.  

Pentru a limita extinderarea îmbolnăvirilor cu varicelă, specialiştii în sănătate publică din judeţ au dispus mai multe măsuri, cum ar fi izolarea la domiciliu a tuturor cazurilor bolnave şi suspecte; supravegherea clinico-epidemiologică a colectivităţii de către cabinetul medical şcolar, sub îndrumarea tehnică a Compartimentului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul  DSP, pe perioada maximă de incubaţie a bolii: evaluarea stării clinice (examinarea tegumentelor şi mucoaselor, verificarea temperaturii n.r.); curăţenia şi dezinfecţia curentă; aerisirea, respectarea pauzelor minime necesare între ore, evitarea contactelor cu restul colectivităţii; triaj epidemiologic efectuat zilnic de către cadrele sanitare, la intrarea în colectivitate.

 „Varicela este o boală cu înaltă contagiozitate şi evoluează în microfocare de colectivitate. Deşi varicela face parte din categoria bolilor prevenibile prin vaccinare, în România vaccinarea antivariceloasă nu este inclusă în Programul Naţional de Imunizări. Vaccinul este însă disponibil în farmacii, la cerere”, spun specialiştii direcţiei.

De la începutul anului şi până acum, în judeţ s-au înregistrat zece focare de varicelă, însumând 167 de cazuri de îmbolnăviri. Cele mai multe focare au fost la Slatina – şapte, iar celelalte în Balş – două şi Rusăneşti – unul.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

%d