Un medicament vital pentru diabetici, va dispărea de pe piața din România, începând cu 1 iulie

Ozempic, un medicament recomandat diabeticilor, va fi retras din România. Anunțul a fost făcut de dr. Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriţie şi boli Metabolice.

Medicamentul recomandat persoanelor cu diabet, va fi retras de pe piața românească de la 1 iulie. Producătorul nu este de acord cu prețul impus de autoritățile române. Este vorba despre varianta injectabilă a medicamentului Ozempic, utilizat și de non-diabetici pentru pierderea în greutate.

Medicii vor fi nevoiți să schimbe chemele de tratament ale pacienţilor

Fără legătură cu faptul că Ozempicul era luat şi de persoane fără diabet pentru slăbit, medicamentul Ozempic nu se va mai importa deloc, în România, nici pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2, care îl primeau pe reţeta gratuită. Va fi delistat, va ieşi de pe orice fel de listă de medicamente, nu va mai fi în nicio farmacie în niciun fel începând cu această vară.

Din păcate noi, medicii diabetologi care avem pacienţi pe Ozempic, vom fi nevoiţi să schimbăm schemele de tratament ale pacienţilor. Nu ţine de faptul că unii şi-l cumpărau pentru slăbit, am şi explicat în nenumărate rânduri că asta este o problemă minoră în raport cu cererea pentru diabetici, şi asta nu doar în România ci pe plan mondial”, a scris Dr. Adrian Copcea pe pagina sa de Facebook.

Ozempic se retrage de pe piața din România

Specialistul a mai explicat că este o problemă de costuri cu acest medicament.

”Explicaţia e capacitatea de producţie care n-a putut ţine pasul cu volumul de prescripţie, dar suplimentar pentru delistarea din România înţeleg că e şi o problemă de costuri, care depăşeşte cadrul acestei pagini, sunt politici complicate la nivel mondial.

De exemplu sunt discuţii globale privind decalajele de preţ dintre Statele Unite şi alte ţări, mai precis producătorul poate vinde în Statele Unite la costuri mult mai mari şi poate, evident, deveni nemotivat să vândă în ţări mai sărace la preţuri mult mai mici.

E o alegere a producătorului. Dar, cum ziceam, această problemă nu e problema mea ca medic prescriptor, e o problemă de politici, dar ca medic voi avea şi eu ca şi toţi ceilalţi problema suplimentară de a interveni pe schema de tratament a pacienţilor, iar acum că vorbim de o retragere, pot mărturisi cumva postum că efectele pe diabet ale acestui medicament au fost, per total, extrem de bune.

Nu şi pe slăbit la diabetici, slăbitul la diabetici e mult mai slab decât la nediabetici, am explicat în alte rânduri. Dar pe diabetul tip 2.

Asta e, istoria merge înainte, vom continua ca şi până acum…vom face ce se poate face în condiţiile în care se pot face”, a mai spus medicul.

România a avut mereu acces la medicamente avansate

Dr. Copcea a atras atenția că niciodată România nu a fost decalată de lumea civilizată atunci când s-a pus problema tratamentelor în diabetologie.

”Cu această ocazie chiar vreau să spun că România a prins ani buni în diabetologie, cele mai avansate tratamente au putut fi şi chiar s-au prescris în România, n-am fost nicidecum decalaţi de lumea civilizată.

Sper să fim în continuare în acelaşi pluton fruntaş cu farmacoterapia, la modul general, dar din păcate astfel de veşti mai apar.

Politicile sanitare sunt tot mai complicate pentru că sunt cu costuri deja foarte mari, bolile sunt extrem de răspândite (diabetul tip 2, în acest caz), tratamentele sunt scumpe, producătorii le vând statelor…iar pe parcurs pot apărea astfel de probleme”, a mai punctat acesta.

Sursă: www.doctorulzilei.ro

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura