DSP cheamă primarii să ridice laptele praf gratuit

lapte praf

lapte prafÎn condițiile în care sute de mămici cumpără lapte praf pentru sugari, în depozitul DSP Olt sunt mii de cutii de lapte. Primăriile trebuie să solicite medicilor de familie o evidență a sugarilor care au nevoie de lapte praf.

Direcţia de Sănătate Publică Olt anunţă că în Depozitul instituţiei sanitare există aproape 10.500 de cutii de lapte praf pentru bebeluşi, gata să fie distribuite în mod gratuit beneficiarilor din judeţul Olt.  

Sunt 10.467 de cutii de lapte praf, din care 9.036 cutii Nan Optipro şi 1.431 cutii Vitalact Basic, în Depozitul Antipedimic al DSP, reprezentanţii instituţiei solicitând sprijinul Prefecturii Olt pentru a-i anunţa pe reprezentanţii consiliilor locale oltene în vederea ridicării acestui produs în favoarea beneficiarilor.

„Modalitatea de distributie a laptelui praf este aceeaşi ca şi anul trecut. Laptele praf ajuns în Depozitul Antiepidemic al DSP Olt, urmează a fi distribuit beneficiarilor beneficiari prin intermediul primăriilor şi a consiliilor locale, în baza prescripţiilor medicale eliberate de medicul de familie şi aprobate de medicul şef al Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul instituţiei. Am cerut sprijinul Prefecturii în vederea anunţării reprezentanţilor consiliilor locale din judeţ, pentru a ridica cele aproape 10.500 de cutii de lapte praf, pentru a-l distribui beneficiarilor. Dorim această susţinere pentru desfăşurarea în condiţii optime a programului de combatere şi profilaxie a distrofiei la copilul cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 luni, prin acordarea gratuită a laptelui praf”, a spus Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al direcţiei.

Laptele  praf se acordă gratuit, pe baza prescripţiei medicale eliberată de medicul de familie, numai bebeluşilor cu vârsta de până la un an, care nu beneficiaza de lapte matern. Pentru a primi laptele praf, beneficiarii trebuie să se încadreze în criteriile următoare: cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului n.r.); copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei n.r.), datorită absenţei laptelui matern; copil adoptat sau aflat în familie de plasament; cu mamă decedată.

În acest moment, la nivelul judetului, in ultimele 30 de zile doar 160 de sugari au beneficiat de lapte praf gratuit, asta în condițiile in care numărul celor care au nevoie este cu mult mai mare. Pentru a distribui laptele, reprezentanții DSP s-au văzut nevoiți să apele la ajutorul Prefecturii. În ideea că, dacă prefectul județului va interveni, atunci autoritățile locale își vor face datoria.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura