Inspectorii ITM Olt, sute de controale

În luna iunie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 165 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 210 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

  • neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
  • muncă;
  • neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
  • netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
  • neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
  • neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
  • neefectuarea controlului medical periodic,

Iar pentru cele mai grave s-au aplicat 83 sancțiuni, din care 79avertismente și 4 amenzi în valoare totală de 55.000 lei.

În luna iunie 2024, inspectorii de muncă au identificat 2 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (angajator din localitatea Vlădila, obiect activitate – depozit lemne), angajatorului care le folosea fiindu-i aplicată o amendă în valoare de 40.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 6evenimente, soldate cu 6 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura