Lege nouă pentru șoferi! Dacă suferi de această boală, ți se ANULEAZĂ INSTANT permisul

sofer minor
sofer minor

Este obligatoriu ca toți șoferii, chiar și după ce au trecut testele medicale și au obținut permisul de conducere, să își mențină o stare de sănătate bună pentru a putea conduce. Iată care sunt afecțiunile medicale care pot duce la retragerea permisului de conducere în 2024.

Tulburările neuromotorii, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson, sunt incompatibile cu șofatul.

În mod similar, afecțiuni precum demența, deficiențe severe de vedere sau de auz, precum și probleme cardiace, pot duce la suspendarea sau chiar anularea dreptului de a conduce un autovehicul.

Lista bolilor este menționată în Monitorul Oficial cu nr. 1041 din 29 decembrie 2017  publicat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1.530/2017 pentru modificarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010.

Bolile care pot duce la retragerea permisului de conducere în 2024

Potrivit legii, persoanele care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet sunt lipsite de dreptul de a conduce un autovehicul.

În plus, majoritatea afecțiunilor neuromotorii duc la anularea permisului de conducere.

În plus, șoferii cu deficiențe de vedere trebuie să poarte ochelari sau lentile de corecție pentru a putea conduce un vehicul. Nerespectarea acestui lucru în timpul conducerii este considerată o încălcare a legii.

În plus, în anumite cazuri, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare. Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai după ce afecțiunea a fost tratată și la prezentarea unui certificat medical de specialitate.

Șoferii care suferă de tulburări psihiatrice nu au dreptul de a deține un permis de conducere

În plus, persoanele care suferă de dependență de droguri, medicamente sau alcool sunt, de asemenea, descalificate să conducă un vehicul. În cazul în care oricare dintre aceste afecțiuni este descoperită ulterior obținerii permisului, acesta va fi suspendat automat.

În plus, șoferilor care se confruntă cu probleme respiratorii li se poate retrage dreptul de a conduce. Aceștia își pot redobândi permisul de conducere doar după ce primesc aprobarea explicită din partea unui medic specialist.

În cazurile de insuficiență renală severă, permisul poate fi păstrat doar dacă este autorizat de un consilier medical, sub rezerva unor controale medicale periodice.

Diabetul te poate lăsa fără permis

Persoanelor care suferă de diabet le este interzis să conducă un vehicul, așa cum prevede legea. Cu toate acestea, dacă se supun unui tratament medicamentos și se angajează să gestioneze eficient hipoglicemia, își pot păstra privilegiile de conducere.

În plus, persoanele suspectate de apnee în somn moderată sau severă trebuie să se supună unui consult de specialitate. Numai dacă obțin un certificat medical autorizat, acestea își pot păstra permisul de conducere.

Șoferii trebuie să posede o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5 atunci când utilizează ambii ochi pentru a fi eligibili pentru un permis de conducere. Dacă nu reușesc să îndeplinească aceste standarde, li se va interzice să conducă un vehicul pe drumurile publice, cu excepția cazului în care această problemă este rezolvată prin intermediul unor ochelari de corecție sau lentile de contact.

În plus, persoanele cu deficiențe de auz și cu hipoacuzie bilaterală profundă nu pot conduce vehicule care se încadrează în categoriile A sau B, cu excepția cazului în care vehiculul este echipat cu oglinzi mai mari.

Sursă: www.doctorulzilei.ro

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura