Legea pensiilor a fost aprobată

legea pensiilor

legea pensiilorDeputaţii au votat azi cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor.  Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

‘Cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate, după ce Legea Pensiilor adoptată, astăzi, în Parlament, va fi promulgată de președintele Iohannis. După ce CCR a declarat neconstituționale două articole din lege, acestea au fost modificate în Parlament, iar noul proiect legislativ a primit votul majorității parlamentare.  În Buget există fonduri pentru aceste majorări, pentru că la finalul acestui an, PIB-ul va fi mai mare cu 266 miliarde lei față de toată perioada 2009-2016.În acest moment, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile este 7%, cu mult sub media UE de 13%. În 2022, când se va încheia creșterea graduală, pensiile vor ajunge la 11,7% din PIB. Votul de azi este o echitate socială și o dovadă că promisiunile din campaniile electorale sunt respectate. Creșterea economică nu trebuie să se vadă numai în statistici, ci și în buzunarele pensionarilor români care, după o viață de muncă, trebuie să aibă un trai decent, la fel ca pensionarii din Uniunea Europeană’, a declarat deputatul PSD, Marius Iancu.

Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. În ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 este de 61,5 miliarde de lei. Practic, dacă legea intră în vigoare, în 2022 cheltuielile cu pensiile ar fi mai mult decât dublate față de acest an.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, principalele prevederi urmând să se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022.

FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura