Mega-veste! Se acordă noi tipuri de concedii

C90641D7 2E99 4C8C 855D 6712AB5EB8FD

zile libereMega veste! Romanii ar putea beneficia de noi tipuri de concediu, conform unei noi directive a Uniunii Europene,  care privește echilibrul dintre viață profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

 Una dintre cele mai importante măsuri o reprezintă acordarea a 4 luni de concediu pentru părinți, până la împlinirea vârstei de 8 ani a copilului.

 

Scopul directivei este acela de a promova egalitatea de șanse între bărbați și femei prin creșterea gradului de participare al femeilor pe piață muncii și a oricăror angajați care au în îngrijire copii, rude, sau alte persoane cu care locuiesc.

 

Deși uneori unii bărbați intră în concediul pentru creșterea copilului, în prezent, de creșterea și îngrijirea copiilor se ocupă în general mamele. Astfel, pentru a crește gradul de participare al femeilor pe piață muncii și pentru a convinge bărbații să participe mai mult la creșterea copiilor, directiva prevede anumite stimulente pentru aceștia cu scopul de a-și asumă mai multe responsabilități.

Lista noilor stimulente

  • Concediul de paternitate – tatăl va primi 10 zile lucrătoare de concediu în cazul nașterii copilului, indiferent de starea civilă (poate să nu fie căsătorit cu mama copilului);
  • Concediul pentru creșterea copilului – fiecare părinte va primi 4 luni de concediu până la vârstă de 8 ani a copilului;
  • Concediul de îngrijitor – acest concediu se referă la rude, iar rude înseamnă fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul (soția) unui lucrător. Pentru a fi îngrijite rudele, lucrătorii au dreptul la 5 zile de concediu pe an;

Alte beneficii sunt acordarea de zile libere pentru situații de forță majoră și program de lucru flexibil.

Fiecare angajat are dreptul de a absența de la locul de muncă din motive de forță majoră în situații de urgență familială, în caz de boală sau de accident care face indispensabilă prezența imediată a lucrătorului.

Angajații sau îngrijitorii copiilor de până la o anumită vârstă trebuie să poată beneficia de formule flexibile de lucru.

Este vorba despre directiva care a fost publicată pe 12 iulie 2019 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viață profesională și cea privată a părinților și ingrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, potrivit dcbusiness.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

%d