Patroni prinși cu muncitori la negru

itm

itmTrei societăţi din Slatina, Caracal și Tia Mare au fost identificate recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 140.000 lei.

Cele mai multe persoane care prestau muncă la negru au fost depistate la Tia Mare, acestea lucrând pentru o companiei care activează în domeniul comerțului și care are punct de lucru în această localitate. Firma a fost amendată cu nu mai puțin de 100.000 de lei.

O altă persoană a fost descoperită la o firmă din Slatina, specializată în creșterea bovinelor, și o alta la o companie de protecție și pază din Caracal. Cei doi agenți economici au fost amendați cu câte 20.000 de lei.

„În luna mai 2019, inspectorii de muncă au identificat ;apte persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor trei agenți ecomonici care le foloseau le-au fost aplicate amenzi în valoare de 140.000 lei”, se arată in comunicatul ITM OLT .

Tot luna trecută, inspectorii de muncă au depistat alte peste 200 de deficiențe pentru care au aplicat cinci sancțiuni în valoare de 147.000 de lei și 99 de avertismente. Controalele au fost desăpșurate domeniile construcțiilor, comerțului cu amănuntul, transportului rutier de mărfuri și persoane și î domeniul agriculturii.

 Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic. Tot în luna mai, opt salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, șapte soldate cu incapacitate temporară de muncă și unul mortal.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura