Singapore este statul model care a reușit să țină sub control COVID-19

A view of a thermal scanning checkpoint manned by security personnel at the entrance to Gardens by the Bay's Cloud Forest as a preventive measure against the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Singapore, March 6, 2020. Picture taken March 6, 2020. REUTERS/Loriene Perera

Coronavirusul a ajuns repede în Singapore, deoarece țara este un partener comercial apropiat al Chinei. În doar câteva săptămâni, zeci de persoane din statul asiatic sufereau de COVID-19. Totuși, autoritățile au reușit să izoleze boala și să o țină sub control, transmite MIT Technology Review.

Autoritățile din Singapore au realizat rapid că „gripa din Wuhan” este mult mai periculoasă decât o gripă sezonieră obișnuită. Au impus imediat restricții la intrarea în țară pentru orice persoană care vizitase recent China.

Având experienţa SARS din 2002-2003, experții în sănătate din statul asiatic au început să analizeze cazurile pentru a găsi asemănări între pacienți. Astfel, au reușit să descopere un lanț complex prin care boala se transmite de la o persoană la alta. Până la sfârșitul lunii februarie, oricine intra într-o clădire publică sau privată trebuia să ofere date de contact, dar și alte informații.

Mai mult, persoanele suspecte de infectare cu 2019-nCoV au fost obligate să respecte reguli draconice de izolare sau carantină. Cei care le-au încălcat au fost pedepsiți aspru. Un bărbat și-a pierdut dreptul de rezidență după ce nu a respectat regulile de carantină.

La scurt timp după apariția primelor cazuri au fost dezvoltate teste și trimise la punctele de intrare în țară. Rezultatele erau obținute în cel mult trei ore. În alte țări, precum SUA sau Marea Britanie, au fost repatriați cetățeni fără ca măcar să fie testați.

Încă de la început, premierul din Singapore a făcut apel la calm și a asigurat populația că toate costurile legate de COVID-19 vor fi suportate de stat.

Datorită măsurilor eficiente luate, în Singapore mai sunt mai puțin de 200 de persoane infectate cu noul virus. Totuși, nu toate statele pot fi la fel de eficiente în combaterea bolii. Sistemul de sănătate din Singapore este unul dintre cele mai avansate și performante din lume.

Peste 4.700 de persoane au murit din cauza COVID-19. Virusul a infectat mai mullt de 128.000 de oameni la nivel mondial.

(sursa: Mediafax)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: