Sistemul de asistență socială, „reformat din temelii”. Ministrul Muncii: Niciun centru nu va mai funcționa fără verificări în teren

Ministrul Muncii spune că legislația în baza căreia funcționează centrele de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități, persoane vârstnice dependente și celelalte servicii sociale va fi reformată din temelii. „Niciun centru nu va mai funcționa fără verificări în teren”, a mai adăugat Simona Bucura-Oprescu.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au inițiat modificarea legislației privind asistența socială din România, după cazurile deosebit de grave aadescoperite în ultimele luni. Modificările au fost prezentate în primă lectură în timpul ședinței de guvern de astăzi, 8 septembrie 2023. Principalele modificări: • Niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali; • Va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare; • Se introduc controalele inopinate pentru ca furnizorii de servicii sociale să respecte drepturile beneficiarilor în permanență, nu doar atunci când sunt în procedura de obținere a acreditării sau a licenței de funcționare; • Este introdus conceptul de „client misterios”. Voluntarii contractați de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială vor putea fi prezenți în aceste centre. În baza constatărilor sunt inițiate controalele în teren ale inspectorilor; • Se introduc sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control; • Doar întreprinderile de economie socială, ONG-urile, cultele recunoscute de lege și instituțiile statului vor mai furniza astfel de servicii. Entitățile înființate în scopul obținerii de profit nu mai pot oferi servicii sociale; • Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației. „Toate modificările propuse cadrului legislativ din domeniul asistenței sociale au avut în vedere preocupările pentru respectarea și protejarea intereselor persoanelor beneficiare ale acestui sistem, consolidarea rolului inspectorului social, sancționarea exemplară a abaterilor și, nu în ultimul rând, parteneriatul nostru cu societatea civilă”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

sursa DIGI 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura