SOS: Ne mor satele oltene

case parasite in olt 1

case parasite in olt 1Dispariția satelor este un fenomen aproape unic în Europa, dar de actualitate în țara noastră. Depopularea satelor este un subiect extreme de arzător pentru edilii mai multor localități din județul nostru. Aceștia privesc neputincioși cum de la an la an numărul locuitorilor scade. Din această cauză nu puțini sunt primarii care s-au văzut puși în astfel de situații atunci când au vrut să acceseze fonduri europene.

Ei nu pot lua bani de la Uniunea Europeană dacă localitatea lor nu are 2000 de cetățeni. Un studiu al Comisiei Europene arată că în mai toate statele membre ale Uniunii tinerii se întorc în mediul rural, în căutarea unei vieți sănătoase. În România, în schimb, tinerii iau cu asalt zonele urbane, iar la sat se întorc cel mult pensionarii, fortați de costurile mari de la oraș. România rurală moare încet dar sigur. În timp ce vest-europenii se întorc la sate pentru ca găsesc acolo aer curat și legume ecologice, ai noștri pleacă în valuri de la țară și se îndreaptă spre oraș. În urma lor rămân localități pustii și case abandonate, îngropate în bălării. În județul nostru sunt sate din mai multe localități care se confruntă cu această problemă. În special zona de Nord a județului se găsește această problem. Sunt cu sate câteva zeci de localități unde mai există doar o mână de oameni.

STUPINA – satul de poveste

Până în urmă cu câteva zeci de ani, era un loc plin, unde exista școală și unde glasurile de copii răsunau pe ulițe. Astăzi oaza de liniște este apăsătoare. Un sat cu peste o sută de oameni, a rămas acum cu doar cinci localnici. La doar 35 de kilometri de reședința de județ, satul Stupina își trăiește ultimele zile. Cu greu îți dai seama că aici a fost odată un sat. Casele abandonate de-abia se mai zăresc printre bălariile care au acaparat totul. Cu toate acestea edilul comunei Cîrlogani, Ionel Văduva speră să readucă viața de odinioară acolo. A reușit să asfalteze drumul până acolo și promite chiar să aducă toate utilitățile în speranța că cei tineri se vor întoarece. Nu departe de momentul în care vor deveni amintire mai sunt şi satele Pielcani şi Gruiu din comuna Făgeţelu, unde cu greu mai numeri câteva zeci de suflete. Situaţia este la fel şi la Tătuleşti, în satul Lunca, care mai numără la recensământ doar vreo 22 de suflete şi Greereşti de la Leleasca, unde recenzorii au trecut în dreptul populaţiei doar 30. Locuitori puțini au rămas și la Spineni, autoritățile se plâng de faptul că multe case sunt părăsite. După ce bătrânii au murit, copii nu prea au intenția să revină în satul natal și țin casele zăvorâte cu lacăte, prețul caselor de vânzare este destul de mic în zonă și nu se încumetă să le pună în vânzare.

Satele rămase pustii din cauza exodului la oraș: „Am avut 35 de înmormântări și zero botezuri”case parasite in olt

Din cauza exodului la oraş ori peste graniţe, multe sate româneşti sunt aproape pustiite. În sute de localităţi, mai trăiesc doar câţiva bătrâni gârboviţi de ani, griji şi nevoi. Tinerii au plecat demult în căutarea unui trai mai bun, iar viaţa „socială” a bătrânilor se rezumă, acum, la întâlnirile din poartă în poartă sau la câte un priveghi. Preoţii de la ţară spun că numărul înmormântărilor îl depăşeşte pe cel al cununiilor şi botezurilor. Bilanţul făcut la bisericile din Olt arata că clar că există comune care se sting încet, dar sigur. „Anul trecut 35 de înmormântări şi botezuri şi cununii zero. Este vizibil acest lucru, că satele încep să moară, fiindcă populaţia este foarte, foarte mică şi îmbătrânită în acelaşi timp”, povestește preotul Matei din comuna Bărăști. Rămase goale de ani întregi, locuinţele încă sunt în stare bună. Din când în când, moştenitorii lor vin aici să se bucure de linişte şi să se încarce cu forţe proaspete. Pleacă, însă, rapid înapoi la oraş. Adrian Grigore, vizitator și fost localnic în comuna Leleasca: „Simt ceva pentru satul ăsta, mi-am petrecut vacanţele, copilăria, aici. Pentru mine e o chestie destul de bună că nu e locuit; e ca un fel de refugiu şi mi se pare ok să fie aşa.”

Conform Institutului Naţional de Statistică, în 2018, 181.154 de oameni cu vârste până în 60 de ani au părăsit mediul rural. În schimb, doar 16.190 de vârstnici s-au mutat la ţară. Poveşti parcă trase la indigo au şi alte sate depopulate în ultimii ani. Multe sate din judeţul nostru par a fi ajuns şi ele la apusul existenţei. Mai sunt locuite de câteva familii de bătrâni şi sunt călcate de tineri, foarte rar, doar atunci când copiii îşi vizitează părinţii sau când autorităţile ajung cu diverse probleme administrative.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura