TICHETE DE MASĂ PENTRU PENSIONARI

ticheteeeeeeeee

ticheteeeeeeeeePensionarii ar putea primi bonuri de masă. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz,bonurile sunt propuse în schimbul tichetelor de călătorie nefolosite în cursul anului. 

Pensionarii care nu folosesc biletele de călătorie cu trenul primite gratuit anual le -ar putea schimbă cu tichete de masăÎn primăvara acestui an, proiectul bonurilor de masă pentru pensionari a fost respins de către Camera Deputaților. Dacă acest proiect va fi aprobat de această dată, peste patru milioane de români ar putea beneficia de această schimbare.

Prima condiție, impusă de acest proiect, este ca pensionarii să renunțe la alte facilități, cum ar fi biletele de tren. Asta ar însemna ca un pensionar care nu folosește bilete de tren șă poate primi contravaloarea acestora în bonuri de masă.

În momentul de față valorea unui bon de masă este de 15,09 lei. Valoarea bonurilor pentru pensionari va fi stabilită prin lege, dacă proiectul legislativ va trece de Camera Deputaților

„Astfel, în cazul în care biletele de valoare nu au fost folosite în cursul anului, de către pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, din sistemul de pensii şi asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum şi de către pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, acestea pot fi compensate în tichete de masă”, aflăm din inițiativa legii.

În acest moment, în evidența Casei Naționale de Pensii Publice, se află 4.537.000 de persoane care ar putea primi tichete de masă.

letele de valoare acordate de către angajatori salariaților sunt reglementate, de la începutul anului 2019, de un singur act normativ, nu de trei, cum era până la finele anului trecut. Numărul tichetelor ce pot fi acordate salariaților s-a majorat, cu această ocazie, de la patru la cinci, după apariția tichetelor culturale. 

Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare este în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Ea reglementează de-acum toate biletele de valoare distribuite salariaților de către angajatori, și anume tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creșă, voucherele de vacanță și tichetele culturale.

Tichetele de masă sunt bilete de valoare ce se pot acorda lunar salariaților și care pot fi utilizate doar pentru achiziția de alimente sau achitarea meselor. Acestea se pot distribui atât în format tipărit, cât și pe suport electronic și pot fi folosite în unităţile de alimentaţie publică, magazinele alimentare, cantinele-restaurant sau bufetele care acceptă plata cu acest tip de bilet de valoare. Tichetele de masă au, momentan, o valoare nominală maximă de 15,18 lei.

Bonurile de masă, fie ele tipărite sau pe suport electronic, pot fi distribuite în ultima treime a fiecărei luni, pentru luna următoare, și pot fi într-un număr egal cu cel al zilelor lucrătoare pentru care sunt distribuite. Astfel, un salariat nu poate folosi lunar un număr de bonuri de masă mai mare decât numărul zilelor lucrătoare din respectiva lună.

Tichetele de masă tipărite sunt considerate valabile dacă au înscrisă o serie generată de emitentul acestora și următoarele informații:

  • numele și adresa emitentului;
  • valoarea nominală a bonului;
  • perioada în care se poate utiliza tichetul;
  • interdicția de a fi utilizat la cumpărarea de țigări sau alcool;
  • spațiu pentru înscrierea numelui, prenumelui și a codului numeric personal ale salariatului care le-a primit;
  • spațiu pentru aplicarea ștampilei unității la care a fost utilizat și pentru înscrierea datei.

Bonurile de masă electronice sunt valabile doar dacă stochează date privind numele şi adresa emitentului, perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă, interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de ţigări sau produse alcoolice, dar și numele, prenumele şi CNP-ul salariatului care este îndreptățit să le utilizeze.

Nu este singura veste bună. Conform noii legi, valorile punctului de pensie vor fi următoarele:

  • la 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
  • la 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.                                                                                                                                                     {module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: