Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost sărbătorită de școlarii din Pleșoiu

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România este sărbătorită în fiecare an la 12 mai. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015.

 Irina Tabacu, directorul de la Școala Gimnazială din Pleșoiu își ține aproape elevii și are grijă ca mai tot timpul tradițiile să fie respectate cu sfințenie.

„Tradiţia reprezintă un element primordial în identificarea existenţei şi evoluţiei istorice şi socio-culturale a unei naţiuni. Portul tradiţional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dansul popular, meşteşugurile populare reprezintă un etalon real în ceea ce priveşte specificitatea poporului român, popor care în arealul său cultural îmbrăţişează cu aceeaşi căldură toate identităţile etnice existente pe teritoriul României”, a declarat directorul unității, Irina Tabacu. Din acest motiv ține să le insufle și copiilor aceste tradiții populare.

Potrivit inițiatorilor, prin instituirea unei zile a portului popular se marchează importanţa şi din punct de vedere a al valorii culturale pentru fiecare popor a portului şi tradiţiilor proprii şi se evidenţiază modul în care cetăţenii europeni pot trăi în unitate prin diversitate, diferenţele dintre grupuri ducând la evoluţie şi îmbogăţire culturală.

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura