I-a fost reconstruită fața cu ajutorul unei imprimate 3D

sju medici

sju_medici I-a fost reconstruită fața cu ajutorul unei imprimate 3DCeea ce, nu cu multă vreme în urmă, părea de domeniul SF-ului a devenit realitate la Slatina. O echipă de medici de la Secţia de Chirurgie Orală şi Maxilo – Facilă de la Spitalul Judeţean operează, mai nou, cu ajutorul tehnologiei 3 D. Medicii au fost nevoiţi să reconstruiască o mandibulă, intervenţie care s-a dovedit a fi o reuşită, dar care a durat mai bine de 11 ore.

Dureri dentare avem cu toții, si ne așteptăm ca stomatologii să le resolve. Nu in aceeași situație s-a aflat ci vâlceanul Ilie Costea  de 40 ani, camd o mică durere la măsea l-a făcut să meargă la stomatolog la Craiova. Din păcate diagnosticul a fost crunt, tumoare de mandibulă. A urmat goanna prin marile spitale din tarăm unde medicii au evitat să intre in sala de operație. la Slatina o echipa formată din speciualisti în Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială au fost ajutaţi de un IT-ist au reconnstituit osul facial pe parte stângă. 

„Am fost la un stomatolog la Craiova, care mi-a depistat tumora de mandibulă. El m-a trimis la doctorul Săndulescu de la Spitalul Slatina. După ce am fost investigat, medicii de la Slatina mi-au spus despre ce este vorba. Mi-au făcut şi o biopsie să vadă ce natură are tumora. Mi-au explicat în detaliu ce vor să facă, riscurile, toţi paşii intervenţiei”, a spus  Ilie Costea .

pacienta_mandibulaaaaaaaaaaaa I-a fost reconstruită fața cu ajutorul unei imprimate 3D

Interventia chirurgicală a durat 11 oare  in care un IT ist a printat 3D modelul de mandibulă, în baza imaginilor de la computerul
tomograf. Astfel, intervenţia de reconstrucţie a mers perfect, iar pacientul nu a rămas cu defecte. Mai mult , la două luni după opearți acesta poate manca, cicatricile nu sunt foarte vizibile iar refacerea a decurs foarte bine.

„Am mai fost şi la alte spitale din ţară, însă am ales Slatina pentru că aceşti doctori m-au convins. Mi-a plăcut comportamentul medicilor, modul în care mi-au explicat situaţia, mi-au dat toate amănuntele operatorii, postoperatorii. Mi-au arătat inclusiv proteza 3D, mi-au arătat cum este mandibula mea, cum va arăta după intervenţie. Mi-au spus că îmi vor lua os de la picior, pentru că am nevoie şi de reconstrucţie. În celelalte spitale nu mi s-a expus această variantă cu tehnologia 3D. Într-un spital, mi s-a spus că nu au echipă pentru o asemenea operaţie. Ba nu aveau plasticieni. În fine, mi-au spus că nu pot face această operaţie. La Slatina s-a putut, respect pentru aceşti doctori şi pentru asistente. Am avut parte de un tratament complex, într-un spital de provincie. La nici două luni de la operaţie, totul a decurs conform planului. Toţi mi-au reproşat de ce aleg Slatina, că de ce nu merg la Bucureşti, pentru că eu şi lucrez acolo. Mulţi au o impresie greşită despre doctorii din provincie. Eu am avut parte de un tratament foarte bun aici atât din partea doctorilor, cât şi a asistentelor. Aş putea să spun că viaţa mea se apropie de normal, mai puţin în privinţa masticaţiei pe partea operată. Am făcut şi oxigenoterapie la Constanţa, tot doctorii de la Slatina m-au îndrumat să facă această terapie’, a  completat pacientul.

Următorul pas este implantul dentar, ce va duce la o viata perfect normală.

‘Tumora putea ajunge la dimensiuni foarte mari. Lui îi mai rămăseseră doar câţiva milimetri de os. Mandibula lui nu era funcţională şi avea risc major de dezvoltare a unei fracturi. Chiar dacă mânca o alună pe acea parte se putea produce o fractură. Noi i-am expus variantele terapeutice. Este un pacient tânăr care a avut nevoie şi de o reconstrucţie cât mai fiziologică, cât mai aproape de natural, pentru a se integra în societate. Operaţia a impus, în primul rând, rezecţia mandibulară, cu tumoră cu tot, din ţestut sănătos până în ţesut sănătos. Rămânea un defect uriaş acolo, care ar fi mutilat pacientul, dacă noi nu luam în calcul şi o variantă de reconstrucţie”, a spus dr George Craioveanu, chirurg SJU.

Modelul 3D a fost făcut de către inginerul Cătălin Ciobârcă, acesta având o colaborare personală cu medicul George Craioveanu.
Chirurgul plastician Andrei Ştefănescu a făcut şi el parte din echipa de medici care a efectuat intervenţia.Acesta a precizat că pentru reconstrucţie a avut nevoie de o bucată de os de la picior.
„Am continuat colaborarea cu colegii de la Buco-maxilo-facială. O colaborare începută în urmă cu cinci ani. De data aceasta a fost nevoie să reconstruim un defect de os de mandibulă, după o formaţiune tumorală. Am reconstruit zona aceasta cu os de la picior. Mai precis o bucată de fibulă recoltată împreună cu vasele de sânge, care au fost anastomozate la vasele cervico-faciale. Suturile efectuate sunt sub microscop. Aceste fire sunt mai subţiri decât firele de păr”, a spus Ştefănescu.
Acestă interventie este o premieră la Slatin a, iar din ecgipa medicală au făcut parte  specialiştii în Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, Mădălin Săndulescu, George Craioveanu şi Ela Rusoiu, anestezistul Alina Chiriac şi chirurgul plastician Andrei Ştefănescu. La investigarea şi diagnosticarea pacientului au ajutat şi radiologul Anca Iordache şi anatomopatologul Mihaela Muntean.

Lasă un răspuns