Examenul de rezidențiat se amână

rezidentiat

rezidentiat Examenul de rezidențiat se amânăExamenul de rezidențiat de anul acesta se amână pentru data de 8 decembrie, potrivit anunțului făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Examenul ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie.

“Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5.684 de absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Conform Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, Ministerul Sănătății organizează concursul național pentru admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecarui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănatății organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, care presupune elaborarea a șapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune. (…) Ministerul Sănătății a intocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, a declarat Sorina Pinte.

Demnitarul a mai adăugat că nu există posibilitatea emiterii unei ordonanțe de urgență pentru ca examenul să se desfășoare. Rezidențiatul de anul acesta va avea loc în data de 8 decembrie 2019

In lumina recentelor evenimente, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studentești medicale, reprezentând în total peste 24.000 de studenți la medicină, face un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor spre a soluționa această situație .

“Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici. Colegii noștri mai mari, acum absolvenți, s-au pregătit pentru acest examen al maturității medicale și nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neințelegeri politice între instituțiile statului. FASMR este alături de absolvenți și solicită soluționarea acestei crize, pentru că examenul să se poată susține la data anunțată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiții optime.”, a declarat Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR, potrivit unui comunicat.

Lasă un răspuns