Revoluţie în medicină: Analiza de sânge care ar putea depista cancerul la sân cu 5 ani înainte de primele simptome

analize

analize Revoluţie în medicină: Analiza de sânge care ar putea depista cancerul la sân cu 5 ani înainte de primele simptomeMamografiile realizate anual le oferă medicilor șansa de a detecta cancerul la sân în stadii incipiente, atunci când poate fi tratat și vindecat mult mai ușor.

Iar acum cercetătorii sunt pe punctul de a dezvolta o nouă modalitate de screening a cancerului la sân sub forma unei analize de sânge care ar putea să detecteze cancerul cu cinci ani înainte de a prezenta simptome clinice.
Tumorile de cancer la sân induc autoanticorpi împotriva unor antigeni specifici tumorilorCercetătorii de la Universitatea Nottingham au folosit prezența unor antigeni asociați cu prezența tumorilor (TAA), proteine produse de celulele canceroase și anticorpii asociați cu acestea pentru a detecta cancerul în organismul uman. În studiul pilot, cercetătorii au luat probe de sânge de la 90 de pacienți cu cancer la sân atunci când au fost diagnosticați, iar apoi le-au comparat cu probe de sânge de la 90 de pacienți fără cancer la sân. Au testat ulterior probele de sânge pentru depistarea autoanticorpilor și a 40 de antigeni TAA asociați cu cancerul la sân.
„Rezultatele studiului au arătat că tumorile de cancer la sân induc autoanticorpi împotriva unor antigeni specifici tumorilor. Am putut detecta cancerul cu o precizie rezonabilă prin identificarea acestor autoanticorpi din sânge”, declară Daniyah Alfattani, unul dintre cercetătorii implicați în realizarea studiului. Cercetarea arată că în viitor cancerul la sân ar putea fi detectat și tratat mult mai devreme.

Lasă un răspuns